آیین نامه تاسیس و اداره داروخانه ها در سال ۱۴۰۰

آیین نامه تاسیس داروخانه‌ها|Regulations for pharmacies establishment

آیین نامه تاسیس و اداره داروخانه ها در سال ۱۴۰۰

تاسیس داروخانه

آیین نامه‌ تاسیس و اداره داروخانه‌ها در راستای اجرای سند خدمات سلامت اجرایی، وظایف و صلاحیت داروسازان شاغل در داروخانه تصویب شده است. همچنین، تاکید ویژه‌ای بر توزیع عادلانه، دسترسی مناسب به خدمات دارویی، فرآورده‌های سلامت محور و حمایت از حقوق آحاد مردم دارد. یکی از اهداف مهم تصویب آیین نامه تاسیس داروخانه‌ها سیاست‌گذاری، نظام‌مند کردن، کنترل و نظارت بر کلیه‌ مراحل تاسیس و فعالیت‌ داروخانه‌ ها است.

سرفصل‌های آیین‌نامه تاسیس و اداره داروخانه‌ها در سال ۱۴۰۰

آیین‌نامه‌ تصویب شده ۶ فصل بوده و هر کدام از فصل‌ها شامل ماده و تبصره‌های مختلفی هستند. سر فصل‌ها عبارتند از:

  • فصل اول: تعاریف و اختصارات

در این بخش اصلاحات و عناوین اختصاری مندرج از قبیل وزرات، سازمان، ادراه کل، دانشگاه، کمیسیون قانونی مرکز، کمیسیون قانونی دانشگاه، ضوابط موسس، مسئول فنی، گواهی تشخیص صلاحیت حرفه‌ای متقاضی تاسیس، گواهی تشخیص صلاحیت حرفه‌ای مسئولیت فنی فرآورده‌های سلامت محور داروخانه، استاندار خدمت نظام، سطح‌بندی خدمات دارویی، داروساز بخش مراقبت‌های دارویی بیمارستان، ناظر دارو و تجهیزات بیمارستان که در این آیین نامه به کار رفته است را توضیح می‌دهد.

  • فصل دوم: صدور گواهی تشخیص صلاحیت حرفه‌ای متقاضی تاسیس مجوز اولیه و مجوز بهره برداری

این بخش در دو مبحث کلی که هر کدام به‌طور جداگانه ماده و تبصره‌ها مختلفی دارند، ارائه شده است. در مبحث اول شرایط صدور گواهی صلاحیت حرفه‌ای متقاضی تاسیس و مجوزه اولیه یا همان موافقت اصولی را شرح می‌دهد. در این بخش جداولی ارائه شده است که نحوه‌ کسب امتیاز توسط متقاضیان برای صدور مجوز اولیه برای داروخانه را بیان می‌کند. این امتیازات شامل:

  • امتیاز مدرک تحصیلی از کارشناسی یا ۱۶۰۰ امتیاز تا دکترای تخصصی با ۲۲۰۰ امتیاز
  • امتیاز سابقه اشتغال
  • امتیاز بومی بودن
  • امتیاز ویژه ایثارگران
  • امتیاز ویژه اعضای هیات علمی

مبحث دوم به شرایط صدور مجوز بهره برداری یا پروانه‌ تاسیس می‌پردازد. دریافت مجوز منوط به رعایت ضوابط مربوطه طی مراحل قانونی و کسب حداقل امتیاز لازم است. در این بخش نیز ۳ جدول که در آن‌ها حداقل امتیازات، نحوه‌ کسب امتیازات و فاصله‌ معیار بین داروخانه‌ها ارائه گردیده است.

  • فصل سوم: ضوابط استقرار و فعالیت داروخانه

این فصل شامل ۷ ماده و هر کدام دارای تبصره‌های زیر مجموعه‌ی آن هستند که قوانین و مقررات فعالیت‌های مجاز داروخانه را شرح می‌دهند. به عنوان مثال حداکثر ساعات کار، عدم فعالیت داروخانه‌های روزانه در روزهای تعطیل و ساعات غیر موظف، نصب ساعت کاری داروخانه در محل قابل رویت، انتقال پروانه تاسیس و….

  • فصل چهارم: وظایف موسس و مسئول فنی داروخانه

در این سرفصل به طور جداگانه در دو بحث و ۳ ماده تبصره وظایف موسس، وظایف و خدمات مسئول فنی ابلاغ گردیده است.

  • فصل پنجم: نظارت ارزشیابی بازرسی و برخورد با تخلفات

این بخش شامل دو ماده و پنج تبصره است که بر همکاری داروخانه‌داران با بازرسان و کارشناسان پرداخته است. در صورت عدم همکاری لازم و مشاهده‌ هر گونه تخلف از سوی موسسین یا مسئولین فنی داروخانه‌ها، پرونده‌های مربوط به نوع تخلف آن‌ها جهت پیگیری به مراجع ذیصلاح ارجاع خواهد شد. همچنین مجوز فعالیت آن‌ها ابطال می‌گردد.

  • فصل ششم: سایر مقررات

این بخش ۶ ماده را در بر می‌گیرد که در آن‌ها سایر مقررات مربوط به فعالیت داروخانه ارائه شده است.

این آیین نامه توسط برخی از شخصیت‌های دست اندرکار حوزه سلامت مورد انتقاد قرار گرفته است. در این خصوص، رییس انجمن داروسازان ایران در نامه‌ای به وزیر بهداشت وقت از ابلاغ آیین نامه جدید داروخانه‌ها و ضوابط تاسیس داروخانه، بدون در نظر گرفتن حد نصاب‌های جمعیتی و فاصله‌ای انتقاد کرد. یکی از مهم‌ترین بخش‌های این انتقاد عدم توجه به شرایط داروخانه‌های خصوصی مستقل در کشور، ورود سرمایه‌داران برای تاسیس داروخانه‌های زنجیره‌ای و حذف رقبای کوچک است. ضمن اینکه، با این ابلاغیه امکان ساخت داروخانه در هر زمان و هر مکانی فراهم شده است که متاسفانه منجر به عدم رعایت سطح‌بندی خدمات سلامت، دسترسی عادلانه مردم به دارو و خدمات دارویی خواهد شد. این ایرادات اساسی موجب رنجش خاطر و عدم رضایت موسسین فعلی و داروسازان جوان را فراهم کرده است.

دانلود متن کامل آیین نامه تاسیس داروخانه‌ها در سال ۱۴۰۰ 

برای آنکه بدانید خدمات داروگ برای داروخانه‌های سراسر کشور چیست؟ روی لینک درج شده کلیک کنید.

همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره سامانه اینترنتی داروگ و تماس با ما می‌توانید روی لینک‌های درج شده کلیک کنید