تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد چیست؟
آنچه خواهید خواند:
واکسن گارداسیل خارجی و ایرانی
بیشتر سرطانهای دهانه رحم به ویروس HPV (پاپیلومای انسانی) که یک عفونت مقاربتی است، مرتبط میشوند. ایمنسازی وسیع با واکسن HPV میتواند به طرز چشمگیری شیوع سرطان دهانه رحم و دیگر سرطانهای ناشی از HPV را در سطح جهانی کاهش دهد. گونههای مختلف HPV از طریق تماس جنسی منتقل میشوند و بیشترین ارتباط را با سرطان دهانه رحم دارند. دو نوع واکسن به نامهای پاپیلوگارد و واکسن گارداسیل برای مقابله با عفونت ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، که یکی از بیماریهای جنسی رایج در جوامع است، طراحی شدهاند. در این مقاله، به بررسی تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد (واکسن گارداسیل ایرانی) خواهیم پرداخت. برای تهیه واکسن گارداسیل خارجی و ایرانی میتوانید از سامانه دارو کمیاب داروگ کمک بگیرید.
انواع واکسن HPV
در حال حاضر، سه نوع واکسن HPV وجود دارد که بر اساس ظرفیت آنها دستهبندی میشوند. قبل از اینکه با تفاوت گارداسیل و پاپیلوگارد آشنا شویم بهتر است بدانید که این واکسنها به صورت دو ظرفیتی، چهار ظرفیتی و نه ظرفیتی ارائه میشوند و به منظور مقابله با انواع مختلف ویروس اچ پی وی طراحی شدهاند.
سویههای پرخطر (HPV-16 و HPV-18):
این دو زیرگونه از ویروس اچ پی وی، عامل حدود ۷۰ درصد از موارد سرطان رحم و همچنین ۹۰ درصد از موارد سرطان مقعد به شمار میآیند. آنها نقش مهمی در توسعه بسیاری از سرطانهای دیگر نیز دارند.
سویههای اضافی (HPV-31، HPV-33، HPV-45، HPV-52 و HPV-58):
این سویهها مسئول حدود ۲۰ درصد از موارد سرطان دهانۀ رحم هستند و به عنوان ویروسهای پرخطر شناخته میشوند.
سویههای زگیل تناسلی (HPV-6 و HPV-11):
این دو نوع ویروس از جمله بسیار شایعترین عوامل ابتلا به زگیل تناسلی هستند و حدود ۹۰ درصد مبتلایان به زگیل تناسلی به این ویروسها آلودهاند.
از نظر تأییدیههای بینالمللی، واکسن گارداسیل تأییدیه سازمان جهانی بهداشت را دارد، در حالی که واکسن پاپیلوگارد ایرانی فاقد چنین تأییدیههایی است.
در حال حاضر سازمان غذا و داروی ایالت متحده امریکا (FDA) سه نوع واکسن HPV را به تایید رسانده است. آنها عبارتند از:
- گارداسیل 4 (Gardasil4)
- گارداسیل 9 (Gardasil9)
- سرواریکس (Cervarix)
بیشتر بخوانید:
آیا واکسن گارداسیل بعد از ابتلا موثر است؟
واکسن پاپیلوگارد یا گارداسیل ایرانی چیست؟
واکسن پاپیلوگارد (Papillomagard) بهصورت تزریق عضلانی ارائه میشود و به ویژه در جلوگیری از عفونت با ویروسهای HPV نوع ۱۶ و ۱۸ مؤثر است. این واکسن شامل ذرات مشابه ویروس است که باعث تحریک سیستم ایمنی بدن برای تولید آنتیبادیهایی میشود که با این ویروسها مقابله میکنند. استفاده از پاپیلوگارد به پیشگیری از سرطانهای مرتبط با سیستم تناسلی، از جمله سرطان رحم و عنق رحم، و همچنین زگیلهای تناسلی، توصیه میشود.
بهترین زمان تزریق واکسن گارداسیل ایرانی
بهترین سن برای تزریق واکسن گارداسیل ایرانی(پاپیلوگارد)، ۹ تا ۱۳ سال است. در این بازه سنی، کودکان معمولاً باید دو دوز واکسن دریافت کنند که فاصلۀ میان دو دوز باید بین ۶ تا ۱۲ ماه باشد.
برای افراد ۲۶ تا ۴۵ ساله، با نظر پزشک و در صورت نیاز، امکان دریافت سه دوز واکسن وجود دارد. این افراد باید دوز اول، دوز دوم را ۲ ماه بعد از دوز اول و دوز سوم را ۶ ماه پس از دوز دوم تزریق کنند.
– سن مناسب برای دریافت واکسن: ۹ تا ۱۳ سال (دو دوز)
– فاصلۀ میان دو دوز برای کودکان: ۶ تا ۱۲ ماه
– سنین ۱۵ سال به بالا: باید سه دوز دریافت کنند (فاصله ۲ ماه بین دوز اول و دوم و ۶ ماه بین دوز دوم و سوم)
توجه به فواصل زمانی و تعداد دوزهای مناسب در برنامه واکسیناسیون از اهمیت بالایی برخوردار است تا اثر بخشی مناسب واکسن تضمین شود.
نکات کلیدی درباره واکسن پاپیلوگارد
در این مطلب تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد را مطالعه خواهید کرد اما قبل از تزریق واکسن گارداسیل ایرانی باید نکات زیر ا مدنظر قرار دهید:
- برای دستیابی به حداکثر اثربخشی، واکسن پاپیلوگارد باید قبل از برقراری اولین رابطه جنسی تزریق شود. بهترین بازه سنی برای این واکسن، ۹ تا ۱۳ سالگی است، اما میتوان در سنین بالاتر نیز واکسیناسیون را انجام داد، تا سن ۴۵ سالگی امکانپذیر است.
- این واکسن از بروز سایر بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک و ایدز جلوگیری نمیکند.
- واکسن HPV نمیتواند عفونتهای ناشی از HPV یا ضایعات سرطانی را در نواحی مانند دهانه رحم، رحم و مقعد درمان کند. بنابراین، این واکسن تنها برای پیشگیری از ابتلا به عفونتهای ناشی از HPV طراحی شده است.
- این واکسن از ابتلا به عفونتهای مربوط به دیگر تیپهای HPV که ممکن است باعث زگیل تناسلی شوند، جلوگیری نمیکند.
- تزریق واکسن، چه ایرانی و چه خارجی، جایگزینی برای انجام منظم تست پاپ اسمیر نیست و باید معاینات دورهای انجام شود.
- این واکسن تنها به پیشگیری از سرطانهای ناشی از تیپهای ۱۶ و ۱۸ HPV محدود نمیشود و میتواند از دیگر سرطانهای مرتبط نیز جلوگیری کند.
- اگر در دوز اول واکسن، حساسیت شدید نشان دادید، توصیه میشود از تزریق دوزهای بعدی خودداری کنید.
- این واکسن علیرغم ایمن بودن، در دوران بارداری ممنوع است.
- اگر به بیماریهای نقص ایمنی مانند ایدز مبتلا هستید، واکسن پاپیلوگارد برای شما مشکلساز نیست و توصیه میشود که آن را دریافت کنید.
واکسن گارداسیل خارجی
واکسن گارداسیل (Gardasil) نیز به منظور پیشگیری از عفونت ویروس HPV توسعه یافته است. این واکسن بهویژه در مقابل چهار نوع ویروس HPV (نوع ۶، ۱۱، ۱۶ و ۱۸) عمل میکند. گارداسیل نیز بهعنوان ابزاری برای جلوگیری از سرطانهای رحم، واژن و آلت تناسلی مردان شناخته میشود و اثرگذاری آن در پیشگیری از زگیلهای تناسلی نیز قابل توجه است.
بهترین زمان تزریق واکسن گارداسیل خارجی
افراد ۹ تا ۱۴ ساله باید واکسن گارداسیل (Gardasil) را در ۲ یا ۳ دوز تزریق کنند. به طور کلی، برای این گروه سنی دو دوز کافی است. در صورت برنامهریزی برای تزریق دو دوز، دوز دوم باید ۶ تا ۱۲ ماه پس از تزریق اولین دوز انجام شود.
اگر فردی کمتر از ۵ ماه پس از دوز اول واکسن گارداسیل را دریافت کند، دوز سوم (در صورت صلاحدید پزشک) باید ۴ ماه بعد از دوز دوم تزریق شود.
برای افراد ۱۵ تا ۴۵ ساله، برنامه تزریق به شکل زیر است:
– دوز دوم: ۲ ماه بعد از دوز اول
– دوز سوم: ۶ ماه پس از دوز دوم
اگر فردی از ابتدا برای دریافت سه دوز گارداسیل اقدام کند، باید طبق همین برنامه پیش برود. این شیوهنامه دوزبندی به منظور حداکثر اثرگذاری واکسن طراحی شده است.
تفاوت واکسن گارداسیل با پاپیلوگارد
اصلیترین تفاوتهای بین واکسن ایرانی پاپیلوگارد و واکسن آمریکایی گارداسیل شامل موارد زیر میشود:
- در صورتی که فرد واکسن گارداسیل را دریافت کند، ایمنی بدن او در برابر ویروس HPV به مدت ۱۰ سال حفظ میشود. اما با تزریق واکسن پاپیلوگارد، این ایمنی مدت ۸ سال ادامه خواهد داشت.
- از نظر قیمت، واکسن گارداسیل به طور کلی نسبت به نوع ایرانی از هزینه بالاتری برخوردار است. همچنین، به علت تحریمهای دارویی، تأمین واکسنهای خارجی این روزها دشوارتر شده است.
- واکسن گارداسیل ۹ ظرفیتی از افراد در برابر سویههای 6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52 و 58 ویروس HPV دفاع میکند. در مقابل، واکسن پاپیلوگارد فقط از سرطانهای ناشی از سویههای 16 و 18 HPV جلوگیری میکند.
- واکسن پاپیلوگارد عمدتاً برای پیشگیری از عفونت و سرطانهای مرتبط با زنان طراحی شده و به طور خاص برای جلوگیری از عفونت و سرطان آلت تناسلی مردان توسعه نیافته است. در مقابل، واکسن گارداسیل به دلیل اثرگذاریاش در پیشگیری از سرطان و عفونت در آلت تناسلی مردان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
- زمانبندی تزریق واکسنهای پاپیلوگارد و گارداسیل بسته به پروتکلهای مربوط به هر واکسن، سن افراد و فواصل زمانی بین دوزها متفاوت است. این تفاوتها تأثیر بسزایی در اثربخشی و پوشش ایمنی ارائه شده توسط هر واکسن دارد.
- هر دو واکسن در جلوگیری از ابتلا به سویههای 16 و 18 عملکرد مشابهی دارند. با این حال، بررسیها نشان میدهد که واکسن پاپیلوگارد ممکن است بتواند تحریک بیشتری در سیستم ایمنی ایجاد کرده و به تولید میزان بیشتری آنتیبادی منجر شود.
نحوه تهیه واکسن گارداسیل خارجی و ایرانی با داروگ
فواید تزریق واکسن گارداسیل در حال حاضر در جامعه برای اکثر افراد شناخته شده است. تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد میتواند باعث شود که اکثر افراد به دنبال واکسن گارداسیل خارجی باشند. اما همانطور که میدانید واکسن گارداسیل ایرانی در کشور فراوانتر بوده و راحتتر یافت میشود. مصرف هر کدام از این دو واکسن در زمان مناسب توصیه میشود. برای خرید واکسن پاپیلوگارد میتوانید از داروخانههای سراسر کشور اقدام نمایید.
خوشبختانه شما میتوانید با مراجعه به سامانه داروگ و ثبت نام در آن داروی کمیاب مد نظر خود را بیابید. برای این منظور به صفحه تهیه داروهای کمیاب در قسمت خدمات منو مراجعه کنید. نام داروی مد نظر خود را در کادر مشخص شده وارد کنید یا نسخه خود را آپلود نمایید. سپس دکمه شروع جستجو دارو را کلیک نمایید. لیست اطلاعات داروخانههایی که داروی مد نظر شما را موجود دارند برای شما ارسال میگردد.
اگر به راهنمایی بیشتری نیاز دارید با کارشناسان ما در داروگ در تماس باشید.