چطور دارو اصل را از داروی تقلبی تشخیص دهیم؟
داروی تقلبی چیست؟
داروی تقلبی دارویی است که با دوز اشتباه، بدون مواد باکیفیت دارو اصلی یا با مواد سمی مضر ساخته میشود. اغلب داروهای تقلبی بیخطر هستند اما فایدهای هم ندارند. داروهای تقلبی معمولاً طوری بستهبندی میشوند تا شبیه به داروهای واقعی و اصلی باشند. سایر محصولات بهداشتی نظیر افشانهها، واکسنها و حتی دستگاههای پزشکی نیز میتوانند تقلبی باشند.
داروهای تقلبی و محصولات بهداشتی غیر اصل در سراسر جهان فروخته میشوند، اما فروش داروهای تقلبی در کشورهای درحالتوسعه و با درآمد کم و متوسط بسیار بیشتر است، زیرا چارچوبهای استاندارهای کیفیت دارو در این کشورها ضعیفتر است. اجرای استاندارد دارویی در این کشورها بسیار دشوار میباشد. طبق مطالعات انجامشده حدود 9 تا 41 درصد داروهای فروختهشده در کشورهای درحالتوسعه و با درآمد کم و متوسط، تقلبی است. از طرفی در کشورهای با درآمد بالا مانند ایالاتمتحده، فروش داروهای تقلبی کمتر از 1 درصد است.
داروهای تقلبی ممکن است موارد زیر را شامل شوند:
- مواد اصلی خود را از دست دهند.
- خیلی قوی یا خیلی ضعیف باشند.
- با ماده فعال اشتباه ساخته شوند.
- با آلایندههای خطرناک ساخته شوند.
- در شرایط غیربهداشتی یا غیر استریل ساخته شوند.
- از روشهای ناامن در تولید داروها استفاده شود.
داروهای غیراستاندارد کداماند و چه تفاوتی با داروی تقلبی دارد؟
داروهای غیر استاندارد توسط یک سازنده شناختهشده تولید میشوند، اما استانداردهای کیفی تنظیمکننده دارو را رعایت نمیکنند. در ایالاتمتحده، این استانداردهای بالا توسط سازمان داروسازی ایالاتمتحده تعیین و بهصورت واحد فرمولبندی شده است. هیچ قصدی برای فریب دادن مصرفکننده وجود ندارد. داروهای نامرغوب نتیجه تولیدکنندگانی هستند که از شیوههای تولید خوب مورد تائید FDA پیروی نمیکنند. به بیان ساده، این داروها زیر خط استاندارد تعیینشده قرار دارند. از این رو به آنها بهاصطلاح داروهای «غیراستاندارد» گفته میشود.
برای تشخیص دارو اصل از تقلبی از چه روشی استفاده کنیم؟
تشخیص داروهای تقلبی از اصلی بسیار دشوار است. تنها راه واقعی برای تشخیص تقلبی بودن یک دارو از طریق تجزیه شیمیایی انجام شده در آزمایشگاه است. گاهی اوقات، داروهای تقلبی از نظر اندازه، شکل یا رنگ متفاوت هستند، یا در بستهبندیهای بیکیفیت به فروش میرسند. اما اغلب به ظاهر واقعی هستند؛ بنابراین مصرفکنندگان و حتی بعضی از پزشکان هم نمیتوانند دارو اصل را از تقلبی تشخیص دهند. بااینحال روشهایی وجود دارد که افراد با استفاده از آنها میتوانند داروهای تقلبی را تشخیص دهند و از مصرف آنها خودداری کنند.
چه ترفندهایی برای شناسایی دارو اصل از تقلبی وجود دارد؟
- فقط داروها را از داروخانههای مجاز و معتبر تهیه کنید.
- داروها را از بازارهای آزاد خریداری نکنید.
- از داروساز بپرسید که آیا این دارو ترکیبات مشابه داروی فعلی شما را دارد یا خیر.
- در صورت امکان داروهای خود را با خود به داروخانه بیاورید.
- اطمینان حاصل کنید که دارو در بستهبندی اصلی خود قرار دارد.
- بستهبندی را از نزدیک ببینید.
- تغییر فونت، خطاهای املایی، چاپ یا بستهبندی بیکیفیت میتواند نشانه تقلبی بودن محصول باشد.
- داروهای ارزانتر از قیمت معمول خود، مشکوک هستند.
- داروهای تقلبی ممکن است باعث آلرژی و عوارض جانبی شوند.
- جزئیات مربوط به تاریخ تولید و انقضا، آدرس تولیدکننده و شماره بستهبندی را بررسی کنید.
- کد شناسایی همراه با بارکد روی بستهبندی دارو را بررسی کنید، برای این امر میتوانید کد منحصر به فرد را به شماره 20008822 بفرستید. تا یک پیام احراز هویت از طرف سازنده دارو دریافت نمایند .در صورتی که دارو استاندارد و اصل باشد، این سامانه پیامکی مبنی بر تایید اصالت دارو را برای شما ارسال خواهد کرد. در صورتی که شناسه دارو تقلبی باشد، پیامک این کد تقلبی است را دریافت خواهید کرد.
- بررسی ظاهر دارو
مشاهده هرگونه ترک در قرصها، وجود تکههای ریز قرص بهصورت بیش از حد در انتهای ظرف دارو، نرم و سفت بودن دارو، ایجاد شدن کریستال در دیوارههای ظرف قرص، تغییر رنگ و شکل دارو میتوانند عوامل هشدار جهت بیشتر بررسی کردن دارو قبل از مصرف آن باشد.
داروخانه آنلاین داروگ با ارائه اطلاعات کامل داروخانههای دارای مجوز و معتبر در سراسر کشور، به مردم عزیز کمک میکند که با توجه به نیاز خود، بدون نیاز به مراجعه به داروخانه، دارو مد نظر خود را بیابند. با استفاده از سامانه الکترونیکی دارویاب داروگ شما میتوانید از اصل بودن دارو خود اطمینان حاصل کنید.
خطر عوارض دارو تقلبی را به جان نخرید! جهت آشنایی با عوارض داروهای تقلبی روی لینک درج شده کلیک کنید.
شما میتوانید تنها با یک کلیک داروی کمیاب خود را پیدا کنید!
جهت آشنایی با خدمات داروگ، بزرگترین سامانه اینترنتی تبادل دارو، روی لینک آن کلیک کنید