بهترین قرص ضد بارداری کدام است و چه انواعی دارد؟

بهترین قرص ضد بارداری کدام است؟

بهترین قرص ضد بارداری کدام است و چه انواعی دارد؟

قرص ضد بارداری چیست؟

قرص‌ ضد بارداری یک روش متداول و موثر برای جلوگیری از بارداری بوده و انواع گوناگونی دارد که نحوه مصرف هریک متفاوت است. برای مثال نحوه مصرف و کاربرد قرص ضد بارداری ۲۱ روزه نسبت به قرص اورژانسی متفاوت است. قرص های ضد بارداری حاوی هورمون‌هایی هستند که به تنظیم قاعدگی کمک می‌کنند، علائم پیش از قاعدگی را کاهش می‌دهند و خطر ابتلا به سرطان تخمدان و رحم را کاهش می‌دهند. همچنین، این قرص‌ها می‌توانند به بهبود آکنه و درمان اندومتریوز کمک کنند. در ادامه با نحوه عملکرد، انواع قرص ضدبارداری و بهترین نوع آن آشنا می‌شویم. شما می‌توانید بهترین قرص ضد بارداری را با استفاده از سامانه داروگ تهیه فرمایید.

عملکرد قرص های ضد بارداری چگونه است؟

قرص‌های ضدبارداری به‌طور ساده با جلوگیری از لقاح عمل می‌کنند. این فرآیند به دو صورت انجام می‌شود: اول اینکه هورمون‌های موجود در قرص، تخمک‌گذاری را متوقف می‌کنند، بنابراین تخمکی برای لقاح وجود ندارد. دوم اینکه این هورمون‌ها، مخاط دهانه رحم را ضخیم می‌کنند و مسیر حرکت اسپرم به تخمک را مسدود می‌کنند.

قرص‌های ضدبارداری نوعی داروی خوراکی هستند و برای پیشگیری از بارداری طراحی شده‌اند. اما برخلاف روش‌های دیگری مانند کاندوم، این قرص‌ها از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی (STIs) محافظت نمی‌کنند. بنابراین برای کاهش خطر بیماری‌های مقاربتی، توصیه می‌شود که قرص ضدبارداری همراه با کاندوم استفاده شود.  به طور کلی عملکرد این قرص‌ها به صورت زیر است:

  • توقف یا کاهش تخمک گذاری (آزاد شدن تخمک از تخمدان).
  • غلیظ کردن مخاط دهانه رحم و ایجاد مانع از ورود اسپرم به رحم و در نهایت جلوگیری از رسیدن آن به تخمک
  • نازک کردن پوشش داخلی رحم تا تخمک بارور شده نتواند به آنجا بچسبد و رشد کند.

فواید و کاربرد مصرف قرص ضدبارداری

به نقل از وب سایت معتبر my.clevelandclinic مصرف این قرص‌ها با تجویز پزشک می‌تواند فواید و کاربردهای زیر را داشته باشد:

  • جلوگیری از بارداری
  • منظم کردن سیکل قاعدگی و سبک‌تر کردن آن
  • کاهش دردهای قاعدگی و میگرن قاعدگی
  • کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)
  • کاهش گرگرفتگی در دوران گذار به یائسگی (پیری یائسگی)
  • کنترل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
  • پیشگیری یا درمان آندومتریوز یا فیبروم رحم
  • کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان، سرطان رحم و سرطان روده بزرگ
  • توقف رشد موهای ناخواسته (هیرسوتیسم) و رفع آکنه

انواع قرص ‌های ضد بارداری

قرص‌های ضدبارداری در چندین نوع مختلف برای جلوگیری از بارداری در دسترس هستند که می‌توان آنها را به سه دسته اصلی تقسیم کرد: قرص‌های ترکیبی، مینی پیل‌ها و قرص‌های مخصوص مصرف مداوم یا طولانی‌مدت. این قرص‌ها به طور معمول حاوی هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژستین یا فقط پروژستین هستند و باید روزانه مصرف شوند. انتخاب بهترین نوع قرص بر اساس مشورت با پزشک و وضعیت فرد صورت می‌گیرد.

قرص‌ ضد بارداری ترکیبی

قرص‌های ترکیبی حاوی ترکیب استروژن و پروژستین هستند که با جلوگیری از آزاد شدن تخمک از تخمدان‌ها و ایجاد تغییراتی در دهانه رحم و رحم، مانع بارداری می‌شوند. این قرص‌ها اگر طبق دستور مصرف شوند، کمتر از ۱٪ احتمال بارداری دارند. به عبارت دیگر، اگر روزانه و به موقع مصرف شوند، اثرات آنها بسیار مؤثر خواهد بود. یکی از ویژگی‌های این قرص‌ها این است که اثرات آنها برگشت‌پذیر هستند؛ به این معنی که پس از قطع مصرف، فرد می‌تواند بلافاصله باردار شود.

در صورتی که مصرف دو قرص پشت سر هم فراموش شود، توصیه می‌شود که به مدت یک هفته از روش‌های دیگر پیشگیری از بارداری استفاده شود. این قرص‌ها نه تنها به جلوگیری از بارداری کمک می‌کنند، بلکه می‌توانند پریود را منظم کرده و دردهای قاعدگی را کاهش دهند. علاوه بر این، مصرف طولانی‌مدت قرص‌های ترکیبی می‌تواند خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها را کاهش داده و حتی در بهبود آکنه مؤثر باشد.

اکثر قرص‌های ترکیبی حاوی ۲۰ تا ۳۵ میکروگرم استروژن و مقدار متفاوتی پروژستین هستند. بسته به وضعیت فرد، پزشک ممکن است قرص‌هایی با دوز پایین‌تر را توصیه کند. این قرص‌ها ممکن است به ویژه برای زنان در دوران پیش‌یائسگی مفید باشند، زیرا می‌توانند علائمی مانند گرگرفتگی و پریودهای نامنظم را کاهش دهند.

قرص‌های ترکیبی می‌توانند به صورت تک‌فازی (که در آنها میزان هورمون‌ها ثابت است) یا چندفازی (که میزان هورمون‌ها در طول دوره تغییر می‌کند) باشند. هر دو نوع به‌طور یکسان در جلوگیری از بارداری مؤثر هستند. قرص‌های ضدبارداری ترکیبی به دو صورت مصرف می‌شوند: به‌طور معمول یک‌ماهه یا به‌صورت دوره‌ای ۱۳ هفته‌ای. در روش ۱۳ هفته‌ای، شما باید به مدت ۱۲ هفته به طور مداوم قرص را مصرف کنید و سپس یک هفته استفاده از آن را قطع نمایید. در این حالت، شما تنها ۳ یا ۴ بار در سال پریود خواهید شد.

معرفی قرص ضد بارداری ترکیبی

این قرص‌ها با نام‌های تجاری متنوعی در داروخانه‌ها موجود هستند که برخی از معروف‌ترین آنها عبارتند از:

  • سیبل
  • یاز
  • یاسمین
  • لویتود
  • کنتراسمین
  • روکین
  • لوورا

قرص‌ ضد بارداری با دوره طولانی

این نوع قرص‌های ضدبارداری ترکیبی به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که تعداد دوره‌های قاعدگی را کاهش دهند. با مصرف این قرص‌ها، فرد در طول سال تنها ۴ دوره پریود خواهد داشت، به این معنا که در هر فصل تنها یک‌بار پریود می‌شود. این قرص‌ها به مدت ۱۲ هفته متوالی مصرف می‌شوند و پس از آن یک هفته قرص‌های غیرفعال مصرف می‌شود که باعث شروع قاعدگی می‌شود.

قرص ضد بارداری مینی پیل‌

مینی پیل‌ها تنها حاوی هورمون پروژستین هستند و فاقد استروژن‌اند. این قرص‌ها برای زنانی که نمی‌توانند استروژن مصرف کنند، مانند زنان شیرده یا کسانی که به استروژن حساسیت دارند، تجویز می‌شود. اگر سابقه لخته شدن در پاها یا ریه های خود (ترومبوآمبولی وریدی) یا سکته مغزی هستید، نباید استروژن مصرف کنید.

مینی پیل‌ها با غلیظ کردن مخاط دهانه رحم، از ورود اسپرم به رحم جلوگیری می‌کنند و در برخی موارد می‌توانند از آزاد شدن تخمک نیز جلوگیری کنند. این قرص‌ها باید هر روز مصرف شوند.

اگر مینی پیل به‌طور منظم و طبق دستور مصرف شود، اثربخشی آن حدود 95٪ است که کمی پایین‌تر از قرص‌های ترکیبی است.

قرص ضد بارداری اورژانسی

قرص‌های ضدبارداری اورژانسی تنها باید در مواقع ضروری و اضطراری مورد استفاده قرار گیرند. این قرص‌ها جایگزین روش‌های دائمی پیشگیری از بارداری نیستند و تنها زمانی که احساس کنید روش‌های پیشگیری شما ممکن است شکست خورده باشد، باید از آن استفاده کنید. استفاده از این قرص‌ها نباید بیشتر از یک یا دو بار در سال باشد، زیرا مصرف مکرر آن می‌تواند با عوارض ناخواسته‌ای همراه باشد.

نحوه مصرف قرص ضدبارداری

قرص‌های ضدبارداری معمولاً در بسته‌های ۲۱ یا ۲۸ عددی عرضه می‌شوند. بسته‌های ۲۱ عددی حاوی ۲۱ قرص فعال هستند، در حالی که بسته‌های ۲۸ عددی شامل ۲۱ قرص فعال و ۷ قرص غیرفعال (دارونما) هستند. روی بسته‌بندی این قرص‌ها معمولاً روزهای هفته درج شده تا به شما یادآوری کنند که هر روز یک قرص مصرف کنید. بهتر است این قرص‌ها را در ساعت مشخصی از روز مصرف نمایید.

در برخی قرص‌ها ممکن است تعداد قرص‌های غیرفعال کمتر یا اصلاً وجود نداشته باشد. نکته مهم این است که حتماً تمامی قرص‌ها مصرف شوند تا از اثر بخشی کامل جلوگیری از بارداری اطمینان حاصل شود. برای مثال، در بسته‌های سیکل طولانی‌مدت، ۸۴ قرص فعال و ۷ قرص غیرفعال وجود دارد که ۷ قرص آخر معمولاً فقط استروژن دارند.

تقسیم‌بندی انواع قرص‌های ضدبارداری بر اساس تعداد روزها به این شکل است:

قرص‌ ضد بارداری ۲۱ روزه:

این نوع قرص‌ها به مدت ۲۱ روز باید هر روز یک قرص در زمان مشخص مصرف شوند و پس از آن به مدت ۷ روز مصرف قرص قطع می‌شود که در این مدت پریود اتفاق می‌افتد. سپس با شروع هفته جدید، بسته جدید آغاز می‌شود.

قرص‌ ضد بارداری ۲۸ روزه:

در این نوع قرص‌ها باید به مدت ۲۸ روز به طور روزانه یک قرص مصرف کنید. از ۲۱ تا ۲۶ قرص اول حاوی هورمون‌های استروژن و پروژستین هستند و بقیه قرص‌ها معمولاً دارونما یا غیرفعال هستند. شما در ۴ تا ۷ روز آخر بسته، پریود خواهید شد.

قرص‌ ضدبارداری ۹۱ روزه:

در این بسته‌ها، باید به مدت ۸۴ روز هر روز یک قرص مصرف کنید. ۷ قرص آخر ممکن است فقط استروژن داشته باشند یا غیرفعال باشند. در ۷ روز آخر این دوره، پریود خواهید شد.

قرص‌ ضدبارداری ۳۶۵ روزه:

این نوع قرص‌ها برای یک سال کامل به‌طور روزانه مصرف می‌شوند. در این روش ممکن است قاعدگی شما سبک‌تر شود یا حتی به طور کامل متوقف گردد.

اگر مصرف قرص ضد بارداری را فراموش کردم چه باید بکنم؟

به محض یادآوری قرص فراموش شده را مصرف کنید و طبق برنامه به مصرف دوز معمول خود ادامه دهید. بیشتر قرص‌ها دستورالعمل های خاصی را در مورد اینکه اگر قرصی را فراموش کردید چه کاری انجام دهید ارائه می دهند. اگر چندین روز مصرف قرص را فراموش کردید، با پزشک صحبت کنید.

عوارض قرص ضد بارداری

قرص‌های ضدبارداری ممکن است عوارض جانبی مختلفی ایجاد کنند که شامل درد و تورم در پستان‌ها، تغییرات خلقی مانند تحریک‌پذیری یا عصبانیت، سردرد، تهوع و لکه‌بینی غیرمعمول بین دوره‌های قاعدگی می‌شود. در برخی موارد، عوارض نادر مانند لخته شدن خون، ترومبوز وریدی، حمله قلبی فشار خون بالا و افزایش وزن نیز ممکن است رخ دهد.

معمولاً این عوارض با گذشت زمان کاهش می‌یابند، اما در هر صورت بهتر است که فرد مصرف‌کننده با پزشک خود مشورت کند تا در صورت نیاز، نوع قرص تغییر داده شود.

 بهترین قرص ضد بارداری کدام است؟

ممکن است مصرف هر نوع قرص‌ ضدبارداری برای فرد مناسب نباشد، بنابراین مشاوره با پزشک و داروساز ضروری است تا نوع مناسب برای شما انتخاب شود. معمولاً پزشک از شما راجع به علائم پریود، وضعیت شیردهی، سابقه ابتلا به بیماری خاص، وضعیت سلامت قلب و عروق و داروهایی که مصرف می‌کنید، سوال می‌کند.

تداخل دارویی قرص ضدبارداری

برخی داروها می‌توانند تأثیر قرص‌های ضدبارداری را کاهش دهند. از جمله این داروها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آنتی‌بیوتیک‌ها
  • داروهای ضد تشنج
  • برخی مکمل‌ها
  • داروهای گیاهی
  • داروهای مصرفی برای درمان اچ‌آی‌وی

به پزشک در مورد تمام داروهایی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهای بدون نسخه، مکمل‌ها، داروهای گیاهی و هر نوع مواد مخدر، اطلاع دهید.

چه کسانی نباید از قرص ضدبارداری استفاده کنند؟

اگر جزو یکی از گروه‌های زیر هستید، باید از مصرف قرص‌های ضدبارداری خودداری کنید و قبل از هر تصمیمی حتما با پزشک مشورت نمایید:

  • فشار خون بالا
  • زنان سیگاری بالای ۳۵ سال
  • سابقه سکته مغزی، قلبی یا سرطان
  • زنان شیرده
  • میگرن
  • مشکلات لخته شدن خون
  • بیماری دیابت
  • عمل جراحی
  • خونریزی غیرمعمول از رحم
  • بیماری‌های کبدی

آیا این قرص از بیماری های مقاربتی (STD) جلوگیری می کند؟

خیر، این قرص از شما در برابر بیماری های مقاربتی (STDs) یا STI محافظت نمی کند. بیماری های مقاربتی مانند زگیل تناسلی، کلامیدیا و ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) از طریق تماس مستقیم جنسی و تبادل مایعات بدن در حین مقاربت، رابطه جنسی دهانی و مقعدی منتقل می شوند. ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از طریق تماس پوست به پوست منتقل می‌شود.

پریود شدن حین مصرف قرص ضد بارداری

ممکن است در حین مصرف قرص های ضدبارداری پریود شوید مخصوصاً در چند ماه اول مصرف قرص که طبیعی بوده و معمولاً جای نگرانی نیست.

این خونریزی ناشی از تغییرات هورمونی در بدن شما به هنگام تطبیق با قرص است. اگر خونریزی لکه بینی خفیف است که چند روز طول می کشد، می توانید قرص های خود را به طور معمول مصرف کنید. اگر خونریزی متوسط ​​یا شدید باشد یا بیش از یک روز طول بکشد، می توانید به مدت چهار روز قرص را با مشورت پزشک مصرف نکنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

  • خونریزی آنقدر زیاد است که هر یک ساعت یک پد یا تامپون را برای چند ساعت پر می کند.
  • احساس سرگیجه یا سبکی سر دارید.
  • در قسمت پایین شکم خود درد دارید.
  • تب دارید.
  • علائم افزایش می یابد.

قرص ضد بارداری تا چند روز اثر دارد؟

قرص‌های ضد بارداری به صورت منظم مصرف می‌شوند و به طور کلی پس از حدود یک هفته دیگر امکان بارداری با احتمال ۹۹ درصد وجود ندارد

خرید قرص ضد بارداری خارجی با داروگ

اگر برای خرید قرص ضد بارداری به مشکل برخورده‌اید، چاره کار شما استفاده از سامانه دارو کمیاب داروگ است. برای خرید قرص ضدبارداری خارجی می‌توانید در وب سایت داروگ ثبت نام نمایید. سپس در صفحه خدمت تهیه داروهای کمیاب و در کادر مشخص شده نام دارو خود را وارد نمایید یا نسخه خود را آپلود کنید. اطلاعات داروخانه‌هایی که داروی درخواستی شما را موجود دارند برای شما ارسال می‌شود.

اگر به راهنمایی بیشتری نیاز دارید با کارشناسان ما در تماس باشید.