داروی پروپوفول چیست؟|کاربرد، عوارض، منع مصرف

داروی بیهوشی پروپوفول وریدی

داروی پروپوفول چیست؟|کاربرد، عوارض، منع مصرف

داروی پروپوفول چیست؟

پروپوفول با نام تجاری (Propoven  یا Diprivan) فعالیت مغز و سیستم عصبی را کند می‌کند. این دارو هنگام بیهوشی عمومی برای القا یا ادامه بیهوشی در جراحی یا سایر روش‌های پزشکی استفاده می‌شود. داروی پروپوفول بی‌حس کننده و آرام بخش است و باید توسط یا تحت نظارت مستقیم پزشک شما تجویز شود.

برای کسب اطلاعات درباره شکل دارویی پروپوفول، نحوه مصرف، تداخلات دارویی و عوارض در ادامه مطلب با ما همراه باشید. همچنین در ادامه درباره نحوه خرید دارو پروپوفول از طریق سامانه داروهای کمیاب داروگ نیز صحبت خواهیم کرد.

کاربرد داروی پروپوفول

پروپوفول یک داروی بیهوشی داخل وریدی است که برای حفظ بیهوشی عمومی استفاده می شود. بهبودی پس از بیهوشی ناشی از پروپوفول به طور کلی سریع است و با عوارض جانبی کمتر (مانند خواب آلودگی، تهوع، استفراغ) نسبت به تیوپنتال، متوهگزیتال و اتومیدات همراه است. پروپوفول ممکن است در مدیریت وضعیت صرع مقاوم به درمان نیز استفاده شود. این دارو در افراد ۱۶ سال یا بالاتر، کودکان ۲ ماه به بالا یا برای کسانی که تحت مراقبت های ویژه هستند و به دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاتور) نیاز دارند، استفاده می‌شود. همچنین برای القای بیهوشی در افراد کمتر از ۳ سال و برای حفظ بیهوشی در افراد کمتر از ۲ ماه توصیه نمی‌شود.

شکل دارویی و نحوه مصرف پروپوفول

ویال پروپوفول به صورت وریدی معمولاً در بیمارستان و در طول عمل‌های جراحی و بیهوشی توسط کادر درمان تزریق می‌شود. دوز و میزان تزریق این دارو توسط پزشک تشخیص داده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

۶ نکته قبل از دریافت داروی بیهوشی!

خرید داروی پروپوفول

انواع داروی بیهوشی ممکن است همانند دیگر داروها کمیاب گردد یا به سختی یافت شود. اما نگران نباشید شما می توانید جهت خرید داروی پروپوفول از طریق سامانه داروی کمیاب داروگ اقدام نمایید.  استعلام دارو از طریق این سامانه از داروخانه های سراسر کشور در کمترین زمان ممکن انجام می‌شود. برای این منظور روی لینک درج شده کلیک کنید. در صفحه جدید برای تهیه داروی کمیاب خود روی دکمه شروع جستجو دارو کلیک نمایید.

عوارض پروپوفول

یک دارو در کنار اثرات مورد نیاز خود ممکن است عوارض ناخواسته ای نیز ایجاد کند. اگرچه همه این عوارض جانبی ممکن است رخ ندهند، اما در صورت بروز ممکن است به مراقبت های پزشکی نیاز داشته باشند. عوارض جانبی رایج پروپوفول ممکن است شامل موارد زیر باشد. در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی زیر فوراً با پزشک یا پرستار خود مشورت کنید.

  • کهیر
  • خارش یا بثورات خفیف
  • درد یا سوزن سوزن شدن در محل تزریق
  • مشکل در تنفس( تنفس ضعیف یا کم عمق)
  • ضربان قلب سریع یا آهسته
  • تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
  • تاری دید
  • ضربان قلب یا نبض سریع، آهسته، نامنظم یا تپنده
  • سردرد
  • عصبی بودن
  • تعریق
  • سبکی سر، سرگیجه یا غش

همچنین استفاده طولانی مدت از پروپوفول می‌تواند منجر به سندرم تزریق پروپوفول شود که ممکن است منجر به مرگ شود.

تداخلات دارویی 

استفاده از این دارو با هر یک از داروهای زیر معمولاً توصیه نمی شود، اما ممکن است در برخی موارد مورد نیاز باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک دوز یا تعداد دفعات مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر می‌دهد. قبل از مصرف پروپوفول تمام داروها و مکمل هایی را که استفاده می‌کنید به پزشک خود بگویید.

  • داروهای اضطراب، افسردگی یا تشنج (مانند والپروات)
  • داروهای سرفه
  • قرص خواب(مانند بنزودیازپین ها، باربیلوریدولورات و…)
  • داروهای ضد درد(مانند مورفین، مپریدین، و فنتانیل و غیره)
  • شل کننده‌های عضلانی مانند سوکسینیل کولین و شل کننده های عضلانی غیر دپلاریز کننده)
  • بی حس کننده‌های استنشاقی (مانند ایزوفلوران، سووفلوران، دسفلوران، آنفلوران و هالوتان)

این عوامل ممکن است اثرات بیهوشی یا آرام بخش DIPRIVAN را افزایش دهند. همچنین ممکن است منجر به کاهش شدیدتر فشار سیستولیک، دیاستولیک و متوسط ​​شریانی و برون ده قلبی شوند. در بیماران اطفال، مصرف همزمان فنتانیل با DIPRIVAN ممکن است منجر به برادی کاردی جدی شود.

سایر داروها ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی. پزشک خود را در جریان تمام داروهایی که مصرف می‌کنید، قرار دهید.

موارد منع مصرف و هشدار

اگر به تخم مرغ، محصولات تخم مرغ، دانه های سویا یا محصولات سویا حساسیت دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

برای اطمینان از بی خطر بودن این دارو برای خودتان، در صورت ابتلا به موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

  • صرع یا سایر اختلالات تشنجی
  • کلسترول یا تری گلیسیرید بالا
  • بیماری کبد یا کلیه

داروی بیهوشی ممکن است بر رشد مغز کودک زیر ۳ سال یا جنین در صورتی که مادر این دارو را در اواخر بارداری دریافت کرده باشد، تأثیر بگذارد. این اثرات زمانی که بیهوشی به مدت ۳ ساعت یا بیشتر استفاده می‌شود ممکن است بیشتر باشد.

پروپوفول در دوران بارداری یا شیردهی

مصرف پروپوفول در دوران بارداری، تنها زمانی جایز است که پزشک فواید مصرف آن را بیشتر از خطرات آن تشخیص دهد. تا حد امکان از مصرف این دارو در دوران بارداری اجتناب کنید. اگر باردار هستید قبل از دریافت پروپوفول به پزشک خود اطلاع دهید.

پروپوفول می‌تواند وارد شیر مادر شود و ممکن است به نوزاد شیرده آسیب برساند. با این حال به سرعت از بدن خارج می شود. اغلب مادران قادر خواهند بود به محض اینکه از بیهوشی خارج شده و کاملاً هشیار شوند، شیردهی را از سر بگیرند.

همچنین مصرف پروپوفول هنگام زایمان به خصوص سزارین توصیه نمی‌شود.

دوز داروی پروپوفول

دوزهای ارائه شده دوزهای پیشنهادی و برای بزرگسالان هستند. دوز مورد استفاده برای هر بیمار ممکن است متفاوت باشد و صرفا برای مثال آورده شده است.

دوز بیهوشی عمومی:

بزرگسالان کمتر از ۵۵ سال تقریباً ۴۰ میلی گرم هر ۱۰ ثانیه تا شروع بیهوشی به این دارو نیاز دارند. مقدار پیش داروی مخدر وریدی یا بنزودیازپین بر پاسخ بیمار به دوز بیهوشی تأثیر می‌گذارد.

بی حسی قلبی: ۲۰ میلی گرم هر ۱۰ ثانیه تا شروع القاء (۰.۵ تا ۱.۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم)

بیماران جراحی مغز و اعصاب: ۲۰ میلی گرم (۱ تا ۲ میلی گرم بر کیلوگرم) وریدی هر ۱۰ ثانیه تا شروع القاء

نگهداری از بیهوشی عمومی:

بزرگسالان کمتر از ۵۵ سال تا ۲۰۰ میکروگرم بر کیلوگرم در دقیقه (۶ تا ۱۲ میلی گرم بر کیلوگرم در ساعت)

بیماران جراحی مغز و اعصاب: ۱۰۰ تا ۲۰۰ میکروگرم بر کیلوگرم در دقیقه (۶ میلی گرم بر کیلوگرم در ساعت تا ۱۲ میلی گرم بر کیلوگرم در ساعت)

آیا پروپوفول داروی بیهوشی قوی است؟

پروپوفول داروی هوشبر وریدی قوی است که باعث کاهش عملکرد مغز سیستم عصبی شده و در القای بیهوشی یا ایجاد خواب کاربرد دارد. پس از تزریق پروپوفول توسط پزشک یا پرستار خیلی سریع به خواب می‌روید. تنفس، فشار خون، سطح اکسیژن، عملکرد کلیه و سایر علائم حیاتی شما در زمانی که تحت تأثیر پروپوفول هستید به دقت تحت نظر خواهد بود.

بیهوشی با داروی پروپوفول چقدر باقی می‌ماند؟

پروپوفول باعث خواب آلودگی شدید و سرگیجه می‌شود که ممکن است چند ساعت طول بکشد. نیمه عمر دفع پروپوفول تقریباً ۳ تا ۱۲ ساعت است. ۴۰ ثانیه بعد از تزریق، بیمار هوشیاری خود را از دست می‌دهد.

حداقل تا ۲۴ ساعت پس از درمان با پروپوفول رانندگی نکنید و کارهایی که لازم است بیدار و هوشیار باشید، انجام ندهید.