بهترین داروی ام اس کدام است؟ چه تاثیری دارند؟
بیماری ام اس چیست؟
مولتیپل اسکلروز یا MS نوعی بیماری سیستم اعصاب مرکزی است. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن به پوسته محافظ اطراف سلولهای عصبی(میلین) حمله میکند. بدون این پوسته بیرونی، اعصاب آسیب می بینند و باعث ایجاد مشکلات ارتباطی بین مغز و سایر قسمتهای بدن میشود. ام اس یک بیماری مزمن است و بر مغز، نخاع و اعصاب بینایی چشم تأثیر میگذارد. این بیماری باعث مشکلاتی در بینایی، تعادل، کنترل ماهیچهها و سایر عملکردهای اساسی بدن میشود. این اثرات برای هر فردی که این بیماری را دارد متفاوت است. برخی از افراد علائم خفیفی دارند و نیازی به درمان ندارند. اما بیماری در برخی دیگر شدیدتر بوده به طوری که در رفت و آمد و انجام کارهای روزانه مشکل خواهند داشت. داروهای ام اس در کنترل و کاهش علائم بیماری بسیار تاثیر گذارند. جهت تهیه انواع داروی ام اس میتوانید از سامانه داروی کمیاب داروگ کمک بگیرید. در ادامه مطلب با علائم ام اس، نحوه تشخیص و بهترین داروی ام اس آشنا خواهیم شد.
علائم بیماری ام اس
از جمله علائم ام اس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکل در راه رفتن
- احساس خستگی
- ضعف یا اسپاسم عضلانی
- تاری یا دوبینی
- بی حسی و گزگز
- مشکلات جنسی
- کنترل ضعیف مثانه یا روده
- درد
- افسردگی
- اختلالات حافظه و مشکلات در تمرکز
درمان ام اس
تا کنون هیچ درمان قطعی ای برای بیماری ام اس شناخته نشده است. اما متخصصان با تجویز دارو قادر هستند روند پیشرفت و علائم بیماری را کاهش دهند. همچنین داروهای درمان ام اس باعث پیشگیری و درمان حملات شده و به فرد کمک میکند تا استرس ناشی از این بیماری را مدیریت کند. درواقع بهترین داروی ام اس برای بیمار، دارویی است که بهترین تاثیر را در کنترل و کاهش علائم فرد دارد. با توجه به علائم و واکنش فرد به داروهای مختلف، میتوان داروی جدید تجویز کرد. همچنین در این تصمیم گیری، نحوه مصرف داروها نیز در تجویز آنها اهمیت دارند. برای مثال برخی از داروهای ام اس خوراکی هستند درصورتی که برخی دیگر تزریقی هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به بهترین داروهای درمان ام اس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
داروی درمان ام اس
در خصوص بهترین داروهای درمان ام اس، میتوان به طبقهبندی زیر اشاره کرد:
داروهای اصلاح کننده بیماری ام اس
این نوع داروها برای جلوگیری از حملات و کند کردن روند بیماری ام اس تجویز می شوند و دفعات و شدت بیماری را کاهش میدهند. داروهای اصلاح کننده بیماری ام اس از آسیب رسیدن به رشتههای عصبی جلوگیری کرده و بروز آن را کنترل میکنند. این داروها عبارتند از:
داروهای تزریقی ام اس
- کوپاکسون (گلاتیرامر استات)
- آوونکس (اینترفرون بتا-1a)
- بتاسرون (اینترفرون بتا-1b)
- Extavia (اینترفرون بتا-1b)
- گلاتیرامر استات (گلاتیرامر استات – معادل عمومی کوپاکسون دوزهای ۲۰ میلیگرم و ۴۰ میلیگرم)
- گلاتوپا (گلاتیرامر استات – معادل عمومی دوزهای ۲۰ و ۴۰ میلیگرمی کوپاکسون)
- Kesimpta (ofatumumab)
- پلگریدی (پگینترفرون بتا-1a)
- Rebif (اینترفرون بتا-1a)
- آلمتوزوماب (Lemtrada)
- ناتالیزوماب (Tysabri) : معمولا هر ۴ هفته یکبار تجویز میشود
- نووانترون (میتوکسانترون): معمولا هر ۳ ماه یکبار تجویز میشود
- اوفاتوموماب (Kesimpta)
- (ocrelizumab) Ocrevus
- (Briumvi) Ublituximab-xiiy
انواع داروهای خوراکی ام اس:
- دی متیل فومارات (دی متیل فومارات – معادل عمومی Tecfidera)/ Cinnotec / Diphosel
- گیلنیا (فینگولیمود)
- اوباجیو (تری فلونوماید)
- بافیرتام (مونومتیل فومارات)
- Mavenclad (کلادریبین)
- میزنت (سیپونیمود)
- پونوری (پونسیمود)
- تکفیدرا (دی متیل فومارات)
- Vumerity (دیروکسیمل فومارات)
- زپوزیا (اوزانیمود)
- دالفامپریدین (Ampyra)
داروهای استروئیدی ام اس
-
کورتیکواستروئیدها:
ممکن است پزشک به منظور کاهش التهاب در افراد مبتلا به ام اس، استروئید تجویز کند تا حملات ام اس کوتاهتر شود. یک دوره درمانی با داروی استروئید معمولا مدت زمان عود کردن ام اس را کاهش میدهد. همچنین تزریق هورمونهای کاهنده التهاب مانند کورتیزول و آلدوسترون به زیر پوست بیمار در مواقع حاد به کاهش التهاب بیمار هنگام حملات کمک میکند.
-
دارو های ضد اسپاسم و سفتی عضلات ام اس
باکلوفن، سیکلوبنزاپرین، دیازپام، تیزانیدین از جمله داروهای شلکنندههای عضلانی، آرامبخشها است. این داروها برای کاهش اسپاسم عضلانی و درمان برخی از علائم دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه تشخیص ام اس چگونه است؟
تشخیص بیماری ام اس دشوار است. زیرا علائم آن میتواند به بسیاری از اختلالات عصبی دیگر شباهت داشته باشد. در مرحله اول باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. پزشک سوابق پزشکی را بررسی کرده و علائم مهم آسیب عصبی در مغز، نخاع و اعصاب بینایی شما را بررسی میکند.
هیچ آزمایش دقیقی برای تشخیص قطعی بیماری ام اس وجود ندارد. پزشک از چند نوع آزمایش مختلف برای بررسی و تشخیص بیماری استفاده میکند که عبارتند از:
- تستهای پتانسیل برانگیخته که سیگنالهای الکتریکی تولید شده توسط سیستم عصبی را در پاسخ به محرکها ثبت میکنند.
- آزمایش خون برای رد بیماریهایی که علائم مشابهی مانند بیماری HIV ایجاد میکند.
- تعادل، هماهنگی، بینایی و سایر عملکردهای فرد را بررسی میکند.
- تصویر برداری MRIکه تصویر برداری دقیقی از ساختارهای بدن (مخصوصاً مغز یا نخاع) انجام میدهد.
- تجزیه و تحلیل مایع مغزی نخاعی (CSF)، این آزمایش معمولا از ناحیه کمر یا ضربه زدن به ستون فقرات انجام میشود. افراد مبتلا به ام اس معمولا پروتئینهای خاصی در CSF خود دارند.
- OCT (توموگرافی انسجام نوری) برای تشخیص تغییرات در شبکیه استفاده می شود و آتروفی مغز را نشان میدهد.
خرید داروی ام اس
بیماری ام اس جزو بیماریهای خاص شمرده میشود. برخی داروهای ام اس ممکن است در محل سکونت شما کمیاب شوند. مخصوصا ممکن است پزشک برای شخص شما داروی ام اس خاصی تجویز کند. شما میتوانید برای اطلاع از موجودی انواع داروی ام اس از طریق سامانه داروگ اقدام نمایید. استعلام دارو توسط این سامانه از داروخانههای سراسر کشور به سرعت انجام میشود. برای این منظور روی لینک درج شده کلیک کنید. در صفحه جدید برای یافتن و تهیه داروی کمیاب خود روی دکمه شروع جستجو دارو کلیک کنید.
سوالات متداول:
آیا ام اس باعث افسردگی میشود؟
یکی از عوامل افسردگی، استرس ناشی از بیماری است. بیماری ام اس نیز ممکن است باعث افسردگی شود. این بیماری ممکن است پوشش محافظ اطراف اعصاب را که به مغز سیگنال هایی میفرستد که بر خلق و خوی تأثیر میگذارند را از بین ببرد. دلیل این رخداد از دست دادن میلین در ساقه مغزی بوده، منطقه ای از مغز که حالات صورت و احساسات را کنترل میکند. افسردگی همچنین یکی از عوارض جانبی برخی از داروهای درمان کننده ام اس، مانند استروئیدها و اینترفرون است.
آیا ام اس باعث فلج شدن میشود؟
شدت بیماری ام اس در هر فرد متفاوت است. در حال حاضر با پیشرفت علم بیماری ام اس در بسیاری از افراد به خوبی کنترل میشود. درصد بالایی از افراد مبتلا به این بیماری میتوانند راه بروند و فلج شدن را تجربه نخواهند کرد.
آیا بیماری ام اس باعث مرگ میشود؟
بیماری ام اس به خودی خود باعث مرگ افراد نمیشود. آنچه میتواند حیات افراد مبتلا به ام اس را تهدید کند، عوارض این بیماری است، از جمله این عوارض، عفونتهای ریوی (پنومونی)، سپسیس و… است.
آیا بیماری ام اس درمان دارد؟
در حال حاضر هیچ درمانی برای مولتیپل اسکلروزیس (MS) وجود ندارد. اما داروها و سایر درمانها میتوانند به کنترل این بیماری و کاهش برخی از علائم کمک کنند. در نتیجه مصرف بهترین داروی ام اس بسیار اهمیت دارد.