زگیل تناسلی چیست؟ علائم، راه‌های پیشگیری و درمان زگیل تناسلی

زگیل تناسلی چیست؟ علائم، تشخیص، راه‌های درمان، پیشگیری

زگیل تناسلی چیست؟ علائم، راه‌های پیشگیری و درمان زگیل تناسلی

زگیل تناسلی چیست؟

زگیل تناسلی شایع ترین عفونت مقاربتی (STI) است. انواع خاصی از HPV باعث ایجاد زگیل تناسلی می شود. لازم به ذکر است این انواع باعث سرطان نمی‌شوند. راه‌های درمان‌های گوناگونی برای زگیل تناسلی وجود دارد اما باید بدانید این بیماری واگیردار است و زمانی که به زگیل تناسلی و HPV مبتلا شدید، می‌توانید آن را به شخص دیگری انتقال بدهید. استفاده از کاندوم و انجام رابطه جنسی ایمن در جلوگیری از زگیل تناسلی بسیار مهم است. واکسن گارداسیل از ابتلا به این بیماری پیشگیری میکند. در ادامه مطلب درباره علائم زگیل تناسلی، نحوه تشخیص و درمان آن بیشتر صحبت می‌کنیم.

علائم زگیل تناسلی

زگیل ها مانند زائده‌های خشن، به رنگ پوست یا خاکستری مایل به سفید روی پوست شما هستند. آن‌ها اغلب ظاهری مانند گل کلم دارند، اما برخی از آن‌ها صاف هستند. زگیل‌ها معمولاً دردناک نیست و می‌تواند نشانه‌های زیر را داشته باشد:

  • خونریزی خفیف (خون در ادرار و مدفوع)
  • احساس سوزش
  • درد و ناراحتی
  • خارش یا سوزش ناحیه تناسلی

برخی از زگیل‌ها بسیار کوچک هستند. با این حال، معمولاً می‌توانید آنها را احساس یا مشاهده کنید. گاهی اوقات زگیل‌ها به صورت دسته جمعی در کنار هم قرار می‌گیرند یا بسیار بزرگ می‌شوند و ظاهری ساقه مانند به خود می‌گیرند.

برخی از افراد در عرض چند هفته پس از تماس جنسی با فرد مبتلا به HPV دچار زگیل می شوند. با این حال، اغلب ممکن است ماه ها یا سال ها طول بکشد تا زگیل ظاهر شود. به همین دلیل، تشخیص دقیق زمان ابتلا به زگیل تناسلی دشوار است.

همچنین ممکن است ویروس داشته باشید و به زگیل مبتلا نشوید. ممکن است ندانید که در داخل مقعد یا داخل واژن خود زگیل دارید. اگر علائمی نداشته باشید، ممکن است ناآگاهانه دیگران را به ویروس آلوده کنید.

انواع مختلفی از HPV وجود دارد. همه انواع HPV باعث ایجاد زگیل تناسلی نمی شوندHPV 6  و HPV 11 باعث ایجاد زگیل تناسلی می شوند.

کدام نواحی بدن می‌تواند دچار ویروس HPV شود؟

این بیماری می تواند شما را از نواحی زیر آلوده کند:

  • ناحیه کشاله ران
  • مقعد
  • رکتوم
  • آلت تناسلی و کیسه بیضه
  • واژن (از جمله داخل واژن)، فرج، لب‌های واژن (لابیا کوچک و لابیا بزرگ) و دهانه رحم
  • لب، دهان، زبان یا گلو

چه افرادی ممکن است به زگیل HPV مبتلا شوند؟

این بیماری همه جنسیت‌ها را درگیر می‌کند. این بیماری بیشتر در نوجوانان و جوانان شایع است. شانس شما برای ابتلا به زگیل تناسلی افزایش می یابد اگر:

  • هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده نکنید.
  • چندین شریک جنسی داشته باشید.

راه‌های انتقال زگیل تناسلی چیست؟

  • تماس پوست به پوست هنگام رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی
  • به اشتراک گذاری اسباب بازی های جنسی
  • تماس با ترشحات تناسلی

ویروس HPV چقدر شایع است؟

تخمین زده می شود که سالانه حدود ۴۰۰۰۰۰ نفر – بیشتر آنها در اواخر نوجوانی و ۲۰ سالگی خود – به این بیماری مبتلا می شوند. ویروس ایجاد کننده این زگیل ها، HPV، شایع ترین STI است.

آیا زگیل HPV مسری است؟

بله، زگیل تناسلی و ویروس ایجاد کننده آنها (HPV) هر دو مسری هستند. هیچ درمانی برای HPV وجود ندارد. هنگامی که ویروس را دارید همیشه می توانید آن را به دیگران منتقل کنید. حتی اگر علائمی مانند زگیل تناسلی قابل مشاهده نداشته باشید یا زگیل ها را برداشته اید، باز هم می توانید فرد دیگری را به HPV و زگیل تناسلی آلوده کنید.

نحوه تشخیص HPV

پزشک زگیل‌های خارجی را با نگاه کردن به آن‌ها تشخیص می دهد و ممکن است برای تایید، بیوپسی را درخواست کند. تشخیص زگیل‌های داخلی چالش برانگیزتر است.

پزشکان از آزمایشات زیر برای تشخیص زگیل تناسلی استفاده می کنند:

پاپ اسمیر:

برای خانم‌ها، انجام منظم آزمایش پاپ اسمیر بسیار مهم است. این آزمایش‌ می‌تواند به یافتن تغییرات واژن و دهانه رحم ناشی از زگیل تناسلی کمک کند. همچنین می توانند علائم اولیه سرطان دهانه رحم را نشان بدهد. در طی تست پاپ اسمیر، دستگاهی به نام اسپکولوم، واژن را باز نگه می دارد. سپس، متخصص میتواند دهانه رحم را ببیند. با استفاده از یک ابزار نمونه کوچکی از سلول‌های دهانه رحم گرفته میشود. سلول‌های نمونه گیری شده با میکروسکوپ بررسی می شوند.

معاینه مقعد:

پزشک از دستگاهی به نام آنوسکوپ برای بررسی داخل مقعد شما برای یافتن زگیل استفاده می‌کند.

تست HPV:

نمونه ای از سلول‌های دهانه رحم که طی تست پاپ اسمیر گرفته شده است، می تواند برای این تست HPV نیز مورد آزمایش قرار گیرد.

درمان زگیل تناسلی

زگیل تناسلی ممکن است خود به خود از بین برود زیرا سیستم ایمنی شما می‌تواند با عفونتی که باعث آن می شود مبارزه کند. با این حال، آنها ممکن است بزرگتر و تکثیر شوند. از بین بردن زگیل‌ها شانس شما برای انتشار عفونت را کاهش می‌دهد.

روش‌های مختلفی برای از بین بردن زگیل وجود دارد. ممکن است برای رهایی از آنها به چندین درمان نیاز داشته باشید. در طول درمان، شما باید از تماس جنسی خودداری کنید.

پزشک ممکن است یکی از روش‌های زیر را برای درمان استفاده کند:

داروهای زگیل تناسلی چیست؟

کرم ایمیکیمود (Zyclara)

این کرم سیستم ایمنی را برای مبارزه با زگیل تناسلی تقویت می‌کند. تا زمانی که کرم روی پوستتان است، تماس جنسی نداشته باشید. یکی از عوارض جانبی احتمالی تغییر رنگ پوست در محل مصرف دارو است. سایر عوارض جانبی ممکن است شامل تاول، بدن درد یا درد، سرفه، بثورات و خستگی باشد.

پماد پودوفیلین (Podocon-25) و پودوفیلوکس (Condylox)

پودوفیلین یک ماده گیاهی است که بافت زگیل تناسلی را از بین میبرد. یک متخصص این محلول را روی پوست شما قرار میدهد. پودوفیلوکس حاوی همان ترکیب فعال است، اما می توانید آن را در خانه استفاده کنید.

هرگز پودوفیلوکس را داخل بدن خود قرار ندهید. همچنین مصرف این دارو در دوران بارداری توصیه نمی شود. عوارض جانبی می تواند شامل تحریک خفیف پوست، زخم و درد باشد.

تری کلرواستیک اسید

این درمان شیمیایی، زگیل را می‌سوزاند. همچنین می‌تواند زگیل های داخل بدن را درمان کند. عوارض جانبی می‌تواند شامل تحریک خفیف پوست، زخم و درد باشد.

پماد سینکاتچینز Sinecatechins

این پماد می تواند زگیل تناسلی روی بدن و زگیل های داخل یا اطراف مقعد را درمان کند. عوارض جانبی می تواند شامل تغییر رنگ پوست، خارش یا سوزش و درد باشد.

جراحی زگیل تناسلی

کوتر الکتریکی:

جریان الکتریکی زگیل‌ها را می سوزاند.

انجماد یا فریز کردن زگیل:

پزشک از نیتروژن مایع برای انجماد و از بین بردن زگیل استفاده می‌کند.

درمان با لیزر:

نور لیزر رگ‌های خونی ریز درون زگیل ها را از بین می برد و جریان خون آنها را قطع می کند.

روش برش الکتروسرجری حلقه ای (LEEP):

پزشک از یک حلقه سیمی با بار الکتریکی برای برداشتن زگیل استفاده می‌کند. از این روش برای برداشتن زگیل روی دهانه رحم نیز استفاده می‌شود.

جراحی :

ممکن است پزشک شما زگیل‌هایی را که بزرگ هستند یا به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند، با جراحی از بین ببرد.

لازم به ذکر است این روش‌ها می‌توانند زگیل را از بین ببرند اما ویروس HPV را درمان نمیکنند و شما همچنان می‌توانید این ویروس را انتقال بدهید.

در دوران بارداری، برخی از این درمان ها توصیه نمی شود. پزشک شما یک گزینه درمانی را پیشنهاد می کند که برای شما مناسب تر است.

اگر در ناحیه تناسلی زگیل دارید، از تراشیدن یا اپیلاسیون خودداری کنید، زیرا ممکن است عفونت را گسترش دهد.

راه‌های پیشگیری از زگیل تناسلی

پیشگیری از بیماری‌های زگیل تناسلی بسیار اهمیت دارد. این بیماری‌ها شامل انواع مختلفی از عفونت‌ها مانند سیفیلیس، کلامیدیا، گنوره و هرپس ژنیتالیا است که می‌تواند عوارض جدی برای سلامتی افراد داشته باشد. در زیر به برخی از راه‌های پیشگیری از انتقال این بیماری‌ها اشاره شده است:

  • واکسن گارداسیل: این واکسن از بروز زگیل جلوگیری میکند. خوشبختانه برای تهیه این واکسن می‌توانید به سامانه داروهای کمیاب داروگ مراجعه کنید.
  • استفاده از وسایل محافظتی مانند کاندوم: استفاده صحیح از کاندوم هنگام هر نوع رابطه موجب کاهش انتقال عفونت‌های زگیل تناسلی می‌شود.
  • تست‌های منظم: اگر فکر می‌کنید که ممکن است با بیماری‌های زگیل تناسلی آلوده شده‌اید، انجام تست‌های منظم و در صورت نیاز به درمان می‌تواند کمک کننده باشد. هر ۳ سال یکبار باید پاپ اسمیر انجام بدهید.
  • به یاد داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است، بنابراین اطلاعات کافی و اقدامات صحیح برای پیشگیری از بیماری‌های زگیل تناسلی از اهمیت بالایی برخوردارند.
  • افزایش ایمنی بدن و مصرف برخی مکمل‌ها مانند مکمل پاورفیت
  • اگر به HPV یا زگیل تناسلی مبتلا هستید به شریک جنسی خود بگویید تا بتوانند آزمایش بدهند و درمان شوند.
  • آگاهی از راه‌های جلوگیری از انتقال زگیل از مادر به نوزاد، از طریق مشاوره و درمان در صورت نیاز در زمان بارداری.

داروهای درمان HPV را از کجا بخریم؟

برخی از داروهای درمان HPV ممکن است کمیاب باشد و به سختی بتوانید آن‌ها را تهیه کنید. خوشبختانه با سامانه داروگ هر داروی کمیابی را می‌توانید به راحتی تهیه کنید! برای این منظور تنها کافیست در داروگ ثبت نام کنید و در صفحه تهیه داروهای کمیاب داروگ روی دکمه شروع جستجو کلیک کنید. سپس نام داروی مورد نیاز خود را تاپ کنید یا نسخه خود را آپلود نمایید. در زمان تعیین شده توسط شما اطلاعات داروخانه‌هایی که داروی مورد نیاز شما را موجود دارند برای شما ارسال می‌گردد.