آبله میمون چیست؟ داروهای درمان آبله میمون!
آنچه خواهید خواند:
آبله میمون چیست؟
بیماری آبله میمونی(Mpox)، یک بیماری نادر است که توسط نوعی ویروس ایجاد میشود. آبله میمون ویروسی است که متعلق به همان خانواده ویروسی (Poxviridae) بوده که باعث آبله گاوی، آبله، مولوسکوم کنتاژیوز میشود. این بیماری باعث بروز علائمی شبیه به آنفولانزا مانند تب و لرز و بثورات میشود که ممکن است چند هفته طول بکشد تا بهبود یابد. هیچ درمان اثباتشدهای برای آبله میمون وجود ندارد، اما معمولاً به خودی خود بهبود مییابد. با مراجعه به سامانه دارو کمیاب داروگ میتوانید دارو درمان آبله میمون، واکسن آبله و… را به راحتی تهیه کنید.
این ویروس آبله برای اولین بار در سال ۱۹۷۰ در جمهوری دموکراتیک کنگو در انسانها شناسایی شد و از آن زمان در غرب و مرکز آفریقا یافت شده است. شیوع فعلی این بیماری در ماه مه ۲۰۲۲ آغاز شد. اکنون موارد ابتلا به این بیماری در بیش از ۸۰ کشور گزارش شده است.
ویروس آبله میمون چگونه منتقل میشود؟
ویروس Mpox باعث بروز این بیماری میشود. این ویروس از طریق تماس نزدیک با یک حیوان یا فرد آلوده منتقل میشود.
انتقال از فرد به فرد
- تماس مستقیم با جوشها، زخمها یا مایعات بدن فردی که مبتلا به بیماری است.
- تماس نزدیک طولانی (بیش از چهار ساعت) با قطرات تنفسی از یک فرد آلوده، که شامل تماس جنسی نیز میشود.
- لباسها، ملحفهها، پتوها یا سایر موادی که با جوشها یا مایعات بدن فرد آلوده در تماس بودهاند.
- یک فرد باردار آلوده میتواند ویروس را به جنین منتقل کند.
انتقال از حیوان به انسان
- گاز گرفتن یا خراشیدن حیوانات
- گوشت حیوانات وحشی که برای غذا پخته شده است.
- محصولاتی مانند پوست یا خز ساخته شده از حیوانات آلوده.
- تماس مستقیم با مایعات بدن یا جوشهای حیوانات مبتلا به بیماری
آیا آبله میمون کشنده است؟ (انواع ویروس آبله میمونی)
دو نوع ویروس آبله Mpox وجود دارد: clade I و clade II.
clade I باعث بیماری و مرگ و میر شدیدتر میشود. برخی از شیوع ها باعث مرگ ۱۰ درصد از افراد مبتلا شده است، اگرچه شیوع های اخیر نرخ مرگ و میر کمتری داشته است.
Clade II نوعی است که باعث شیوع جهانی و در سال ۲۰۲۲ آغاز شد. عفونت های Clade II شدت کمتری دارند و بیش از ۹۹.۹درصد مردم زنده می مانند.
هر دو نوع ویروس می توانند از طریق موارد زیر منتقل شوند:
- تماس مستقیم با حیوانات آلوده
- تماس نزدیک با فرد مبتلا
- تماس مستقیم با مواد آلوده
تشخیص آبله میمون
از آنجایی که آبله Mpoxنادر است، پزشک ممکن است ابتدا به بیماریهای دیگر مانند سرخک یا آبله مرغان مشکوک شود. اما تورم غدد لنفاوی معمولاً آبله میمون را از سایر آبلهها متمایز میکند.
برای تشخیص آبله میمونی، پزشک شما یک نمونه بافت از یک زخم باز (ضایعه) میگیرد. سپس، آن را برای آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) به آزمایشگاه میفرستد. همچنین ممکن است نیاز به ارائه نمونه خون برای بررسی ویروس یا آنتیبادیهایی که سیستم ایمنی شما تولید میکنند، داشته باشید.
علائم آبله میمون
علائم این بیماری ممکن است ۳ تا ۱۷ روز پس از مواجهه شما با ویروس شروع شود و ۴ هفته طول بکشد. از جمله علائم این بیماری عبارتند از:
- تب
- بثورات پوستی
- غدد لنفاوی متورم
- سردرد
- دردهای عضلانی و کمردرد
- لرز
- خستگی
حدود ۱ تا ۴ روز پس از شروع تب، بثورات پوستی شروع می شود. بثورات معمولاً قبل از خشک شدن و افتادن پوستهها از ۴ مرحله عبور میکنند:
- ضایعات مسطح و تغییر رنگ یافته
- ضایعات برجسته جامد
- ضایعات پر از مایع
- ضایعات پر از چرک
علائم پوستی آبله میمون
پوستهها خشک شده و میافتند و جای زخمهای آبلهای به جا میگذارند. این نوع آبله اغلب ابتدا روی صورت، دستها یا پاها ظاهر می شود و سپس به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد. اما در موارد مرتبط با شیوع بیماری که در سال ۲۰۲۲ شروع شد، بثورات اغلب در ناحیه تناسلی، دهان یا گلو شروع میشوند.
آبله میمونی مراحل زیادی را طی می کند. لکه های صاف تبدیل به تاول می شوند. سپس تاولها با چرک پر میشوند، پوسته پوسته میشوند و طی یک دوره ۲ تا ۴ هفته میریزند. بیماری فرد تا زمانی که تمام پوستهها بریزند و پوست زیرین سالم باشد، مسری است زیرا پوستهها ممکن است حاوی مواد ویروسی عفونی باشند.
اگر بثورات جدید یا علائم Mpox دارید، حتی اگر کسی را با Mpox نمی شناسید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
آیا آبله میمون خارش دارد؟
بله جوشهایی که روی پوست ایجاد میشوند میتوانند دچار خارش شوند. در ادامه داروی مناسب ضد خارش نیز معرفی میکنیم.
پیشگیری از آبله میمون
برای جلوگیری از عفونت یا گسترش ویروس ، این مراحل را دنبال کنید:
- از تماس نزدیک با افرادی که دارای جوشهایی شبیه آبله میمون هستند، خودداری کنید.
- از لمس کردن لباسها، ملحفهها، پتوها یا سایر مواد آلوده به ویروس، پرهیز کنید.
- افراد مبتلا به آبله میمون را از افراد سالم جدا کنید.
- از تماس با ترشحات تنفسی فرد مبتلا دوری کنید.
- دستهای خود را به خوبی با صابون و آب پس از هر تماس با یک فرد یا حیوان آلوده بشویید. اگر صابون و آب در دسترس نیست، از ضدعفونیکننده بر پایه الکل استفاده کنید.
- از حیواناتی که ممکن است ویروس را انتقال دهند، دوری کنید.
درمان آبله میمون چیست؟
درمان برای اکثر افرادی که مبتلا به این نوع آبله هستند، به هدف تسکین علائم انجام میشود. مراقبتها ممکن است شامل مدیریت آسیبهای پوستی ناشی از جوشهای این بیماری، نوشیدن مایعات کافی برای کمک به نرم نگهداشتن مدفوع و مدیریت درد باشد.
- درد و تب: ایبوپروفن (Advil, Motrin) و استامینوفن(Tylenol)
- ضایعات دهانی: شستشوی آب نمک، دهانشویه کلرهگزیدین یا دهانشویههای تجویزی
- بثورات پوستی: بثورات را لمس نکنید یا خراش ندهید زیرا این کار میتواند بثور را گسترش دهد. اگر بثورات دردناک هستند، میتوان از ژلهای بیحسکننده موضعی برای تسکین موقت استفاده کرد. اگر بثورات خارش دارند، میتوانید از آنتیهیستامین خوراکی یا کرم ضد خارش موضعی استفاده کنید.
افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، میتوانند به طور شدیدتر بیمار شوند و ممکن است یک داروی ضد ویروسی به نام تکویریمت (TPOXX) یا سییدوفویر توصیه شود. این داروها برای درمان سایر عفونتهای ویروسی (مانند آبله) تأیید شدهاند، اما محققان نیاز دارند اطلاعات بیشتری در مورد نحوه عملکرد آنها برای این بیماری کسب کنند.
واکسن آبله میمون
اگر در معرض خطر آبله میمون هستید، واکسیناسیون به جلوگیری از گسترش آن کمک میکند. این واکسنها در حال حاضر فقط برای افرادی توصیه میشوند که در معرض آبله میمون قرار گرفتهاند یا احتمالاً در معرض آن قرار خواهند گرفت.
- Jynneos
واکسنی است که برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آبله Mpox در افراد بالای 18 سالی که در معرض خطر بالای ابتلا به آبله میمون قرار دارند، تایید شده است.
- ACAM2000
یک واکسن زنده ضعیف شده است که برای پیشگیری از بیماری آبله طراحی شده است. این واکسن به عنوان یک گزینه جایگزین برای واکسنهای قدیمیتر آبله، مانند واکسن Dryvax، به ویژه برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به آبله هستند تجویز میشود.
عوارض آبله میمونی چیست؟
عوارض این بیماری میتواند شامل موارد زیر باشد:
- زخمهای شدید بر روی صورت، بازوها و پاها
- کوری
- عفونتهای دیگر
- مرگ، در موارد نادر
به یاد داشته باشید ویروس Mpox به راحتی بین افراد بدون تماس نزدیک منتقل نمیشود. اما اگر دارای جوش جدید یا هرگونه علائم هستید، به پزشک مراجعه کنید.
معرفی داروهای درمان آبله میمون
داروهای مناسب برای درمان این بیماری عبارتند از:
- Tecovirimat
یک داروی ضد ویروسی است که برای درمان عفونتهای ناشی از ویروسهای آبله و آبله میمونی (Monkeypox) طراحی شده است. این دارو به عنوان یک گزینه درمانی برای افرادی که به این ویروسها مبتلا شدهاند، مورد استفاده قرار میگیرد. معمولاً به صورت خوراکی (قرص) یا به صورت تزریقی تجویز میشود.
- Brincidofovir
یک داروی ضد ویروسی که به جلوگیری از تکثیر ویروس کمک میکند. به صورت خوراکی تجویز میشود.
تفاوت آبله میمون با آبله مرغان چیست؟
اگرچه هر دو باعث بثورات پوستی میشوند، اما ویروسهای مختلف باعث ابتلای آبله میمون و آبله مرغان میشوند. آبله Mpox یک ارتوپکس ویروس است، در حالی که آبله مرغان یک ویروس هرپس است. هر دو ویروس میتوانند از طریق تماس گسترش یابند، اما آبله مرغان بسیار مسری است و راحتتر گسترش مییابد
افرادی که آبله میمون دارند، بیشتر احتمال دارد که غدد لنفاوی متورم داشته باشند تا افرادی که آبله مرغان دارند. بثور نیز متفاوت عمل میکنند. آبله مرغان معمولاً در عرض دو هفته بهبود مییابد، در حالی که بهبود آبله Mpoxدو تا چهار هفته طول میکشد.