داروهای ایدز کدامند و آیا در درمان آن مؤثر هستند؟
درمان اچ آی وی چیست؟
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ایدز وجود ندارد. اما داروها در مبارزه با HIV و عوارض آن مؤثر هستند. درمانهای گوناگونی با داروهای ایدز برای کاهش HIV در بدن وجود دارند. این داروها که ممکن است داروهای کمیاب نیز باشند، سیستم ایمنی بدن را تا حد ممکن سالم نگه میدارند و عوارضی که ممکن است این بیماری خاص ایجاد کند را کاهش میدهند.
درمان HIV شامل مصرف داروهایی است که پیشرفت ویروس را در بدن کند میکند. HIV نوعی ویروس به نام رتروویروس است. ترکیبی از داروهایی که برای درمان این بیماری خاص استفاده میشود، درمان ضد رتروویروسی (ART) نامیده میشود. ART برای همه افراد مبتلا به HIV توصیه میشود. صرفنظر از اینکه چه مدت به این ویروس مبتلا شدهاند یا چقدر سالم هستند. ART باید هرروز طبق دستور پزشک مصرف شود.
چرا درمان HIV مهم است؟
ادامه دادن روند درمان به این دلیل که میزان HIV را در خون (که بار ویروسی نیز نامیده میشود) به سطح بسیار پایینی کاهش میدهد، باعث میشود که سالم بمانید و از شدت بیماری در امان بمانید. همچنین یک مزیت پیشگیری عمده وجود دارد که افراد مبتلا به HIV که روزانه طبق تجویز داروهای ایدز مصرف میکنند و بار ویروسی غیرقابل شناسایی دریافت میکنند و نگه میدارند، عملاً هیچ خطری برای انتقال HIV به کسانی که با آنها در ارتباطند و HIV آنها منفی است ندارند. این درمان بهعنوان پیشگیری نامیده میشود.
اگر HIV درمان نشود به سیستم ایمنی بدن حمله میکند و میتواند انواع مختلفی از عفونتها و سرطانهای تهدیدکننده زندگی را ایجاد کند. اگر تعداد سلولهای CD4 کمتر از حد معینی باشد، درخطر ابتلا به عفونت هستید. اینها عفونتهایی هستند که بهطور معمول افراد دارای سیستم ایمنی سالم را تحت تأثیر قرار نمیدهند، اما میتوانند افرادی را که سیستم ایمنی آنها توسط عفونت HIV ضعیف شده، آلوده کنند.
درمان اچ آی وی زمانی موفقیتآمیز است که بدانید چه انتظاری دارید و متعهد باشید که داروهای خود را دقیقاً مطابق با تجویز پزشک مصرف کنید. همکاری با پزشک معالج برای ایجاد یک برنامه درمانی به شما کمک میکند تا در مورد HIV بیشتر بدانید و آن را به طور مؤثر مدیریت کنید.
داروهای ایدز
اگرچه هیچ درمان قطعی برای سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) وجود ندارد، اما دارو ها در مبارزه با HIV و عوارض آن بسیار مؤثر هستند. درمانهای دارویی به کاهش ویروس اچ آی وی در بدن کمک میکنند، سیستم ایمنی را تا حد ممکن سالم نگه میدارند و عوارضی که ممکن است ایجاد شود را کاهش میدهد.
برخی از داروهای ایدز تائید شده توسط FDA برای درمان HIV و ایدز عبارتند از:
مهارکنندههای نوکلئوتیدی رونوشت معکوس (NRTI)
این داروها تکثیر ویروس را متوقف میکنند و گسترش HIV در بدن را کند میکنند. آنها عبارتاند از:
- آباکاویر
- دیدانوزین ویدکس، دی اکسی اینوزین،
- امتریسیتابین
- لامیوودین
- استاوودین
- تنوفوویر
- زالسیتابین
- زیدوودین رتروویر
ترکیبی از NRTI ها مصرف دوزهای کمتر و حفظ اثربخشی را ممکن میسازد. این داروها عبارتاند از Combivir (Zidovudine و Lamivudine)، Trizivir (Zidovudine، Lamivudine و Abacavir)، Epzicom (Abacavir و Lamivudine) و Truvada (Tenofovir و Lamivudine). ما انتظار داریم که داروهای ترکیبی بیشتری در آینده در دسترس باشند.
مهارکنندههای پروتئاز (PI)
این داروهای ایدز مورد تائید FDA تکثیر ویروس را در مرحله بعدی چرخه حیات ویروس قطع میکنند. مهارکنندههای پروتئاز عبارتاند از:
- آمپرناویر
- آتازاناویر ریاتاز
- فوزامپرناویر
- ایندیناویر
- لوپیناویر
- ریتوناویر
- ساکویناویر
- سایر
مهارکنندههای فیوژن
مهارکنندههای همجوشی دسته جدیدی از داروها هستند که با جلوگیری از ترکیب شدن ویروس با داخل سلول و جلوگیری از تکثیر آن، علیه HIV عمل میکنند. این گروه داروها شامل Enfuvirtide میشوند که با نام Fuzeon یا T-20 نیز شناخته میشود.
درمان ضد رتروویروسی بسیار فعالHAART
در سال 1996، درمان ضد رتروویروسی بسیار فعال (HAART) برای افراد مبتلابه HIV و ایدز معرفی شد. HAART – که اغلب بهعنوان «کوکتل» ضد HIV شناخته میشود – ترکیبی از سه یا چند دارو، مانند مهارکنندههای پروتئاز و سایر داروهای ضد رتروویروسی است. این درمان در کاهش سرعت تکثیر ویروس اچ آی وی بسیار مؤثر بوده و سرعت انتشار HIV در بدن را کاهش میدهد. هدف HAART کاهش میزان ویروس در بدن یا بار ویروسی به سطحی است که دیگر با آزمایش خون قابل تشخیص نباشد.
مهارکنندههای ترانس کریپتاز معکوس غیر نوکلئوتیدی (NNRTI)
مهارکنندههای غیر نوکلئوتیدی ترانس کریپتاز معکوس (NNRTI) عفونت سلولهای جدید توسط HIV را مسدود میکنند. این داروها ممکن است همراه با سایر داروهای ضد رتروویروسی تجویز شوند. NNRT ها عبارتاند از:
- دلواریدین
- افراویرنز
- نویراپین
معرفی این داروهای ایدز فقط جهت آگاهی بخشی است. جهت درمان و کنترل بیماری ایدز حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید. تحت نظر پزشک یا سایر ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی قرار بگیرید و داروهای مورد نیاز خود را مصرف کنید.
داروهای بیماریهای خاص همچون ایدز ممکن است به راحتی در داروخانهها موجود نباشد. با استفاده از سامانه دارویاب داروگ میتوانید داروهای کمیاب خود را تهیه کنید.
تهیه دارو کمیاب با سامانه داروگ دارای مجوز از سازمان غذا و دارو است. داروگ بزرگترین شبکه از داروخانه های خصوصی و دولتی را ایجاد کرده است که میتوانید از داروخانههای معتبر دارو خود را تهیه کنید.
برای آنکه با علائم ایدز و نحوه پیشگیری از ابتلا به آن آشنا شوید روی لینک درج شه کلیک کنید.
با استفاده از سامانه دیجیتال داروگ میتوانید نسبت به ثبت نسخه و تهیه دارو کمیاب اقدام کنید. فقط کافیست عضو سامانه داروگ شوید.
همچنین جهت آشنایی با خدمات داروگ، بزرگترین سامانه اینترنتی تبادل دارو، روی لینک آن کلیک کنید