جدیدترین دارو دیابت نوع ۲، مانجارو | نحوه مصرف+عوارض
فهرست مطالب:
- قرص جدید قند خون
- جدیدترین دارو برای دیابت نوع ۲ مانجارو
- مانجارو چگونه کار میکند؟
- مونجارو برای لاغری و کاهش وزن
- نحوه مصرف و تزریق مانجارو
- اطلاعات دوز مونجارو
- اگر یک نوبت مصرف مانجارو را فراموش کنم چه کنم؟
- نحوه نگهداری مونجارو
- عوارض جانبی مانجارو
- توصیه های قبل از مصرف مانجارو
- برای چه کسانی میتوان مانجارو تجویز کرد؟
- چه افرادی نباید از آمپول مانجارو استفاده کنند؟
- مانجارو در دوران بارداری و شیردهی
- چرا پزشکان ممکن است مصرف آمپول مونجارو را توصیه نکنند ؟
- آیا مونجارو برای کاهش وزن توسط FDA تایید شده است؟
- تهیه آمپول مانجارو برای لاغری و دیابت با داروگ
قرص جدید قند خون
اگر شما هم با بیماری دیابت دست و پنجه نرم میکنید، باید نسبت به جدیدترین و بهترین داروهای قند خون و دیابت آگاه باشید. همانطور که میدانید قند خون (HbA1c) در بیماری دیابت بیش از حد بالا میرود. زیرا بدن به طور معمول انسولین تولید یا استفاده نمی کند. قند خون بالا می تواند باعث مشکلات جدی سلامتی از جمله بیماری قلبی، از دست دادن بینایی و بیماری کلیوی شود. داروهای بسیاری جهت درمان قند خون بالا معرفی میشوند. برای مثال داروی QTERN، قرص گلوتریو و مانجارو از جمله جدیدترین داروهای قند خون بالا هستند. در ادامه مطلب شما را با جدیدترین داروی دیابت نوع ۲، مانجارو، نحوه مصرف و کاندیدهای مناسب آن آشنا خواهیم کرد.
جدیدترین دارو برای دیابت نوع ۲ مانجارو
خوشبختانه سازمان غذا و دارو آمریکا درمان جدیدی برای دیابت نوع ۲ تایید کرده است. این درمان شامل تزریق دارویی به نام مونجارو (tirzepatide) یک بار در هفته است. این دارو در کنترل سطح قند خون از داروهای دیگر موثرتر است. همچنین این دارو احتمالا برای درمان بیماری چاقی نیز کارآمد است. این داروی جدید در آزمایشات بالینی به طور چشمگیری A1C و وزن را کاهش می دهد. داروی مونجارو Mounjaro توسط Eli Lilly ساخته شده است. مونجارو قند خون را به طور مؤثرتری نسبت به سایر درمانهای دیابت بهبود میبخشد.
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با افراد بدون دیابت و در سنین پایینتر، دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی یا سکته مغزی هستند. این دارو اولین داروی تایید شده است که دو هورمون اصلی طبیعی اینکرتین،GIP و GLP-1 را مورد هدف قرار میدهد. اینکرتینها هورمونهای متابولیکی هستند که باعث کاهش سطح گلوکز خون می شوند.
مونجارو اولین آگونیست گیرنده دوگانه GIP و GLP-1 است که توسط FDA تایید شده است. GIP و GLP-1 دو هورمونی هستند که بدن میسازد و معمولاً با وعده های غذایی ترشح می شوند. این دارو برای کمک به تقلید هر دو آگونیست طبیعی (GIP و GLP-1) طراحی شده است تا مولکول بتواند به گیرندههای آنها متصل شود. به بیان ساده، آگونیست مانند کلیدی است که در قفلها (گیرندهها) قرار میگیرد و آن را میچرخاند تا به مدیریت سطح گلوکز کمک کند. این هورمون به طور طبیعی توسط رودهها ترشح میشود و برای تنظیم قند خون و اشتها معروف است. این دارو همچنین باعث کاهش وزن میشود.
نخستین دارویی که این مکانیسم را هدف گرفت Wegovy نام داشت و برای درمان دیابت نوع ۲ در ۲۰۱۷ میلادی تایید شد. البته مانجارو با Wegovy متفاوت بوده و طوری طراحی شده است تا GLP-1 و یک هورمون دیگر به نام GIP را تقلید کند. آزمایشهای بالینی نشان داده اند تاثیر آگونیست دوگانه GPL-1 و GIP برای درمان دیابت نوع ۲ بیشتر از درمانهایی است که فقط GLP-1 را هدف میگیرند.
مانجارو چگونه کار میکند؟
مونجارو که حاوی ماده فعال تیرزپاتید است، یک داروی تجویزی است که توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای درمان دیابت نوع 2 تایید شده است. این دارو با هدف قرار دادن گیرندههای مغز برای دو هورمون GIP و GLP-1 که به هنگام مصرف غذا در بدن تولید میشوند، عمل میکند. تحریک این گیرندهها میتواند به کاهش اشتها و کنترل دریافت غذا یاری رسانده و همچنین به مدیریت تولید انسولین در بدن کمک کند.
مونجارو برای لاغری و کاهش وزن
نتایج برخی از مطالعات نشان میدهد که آمپول مانجارو میتواند به کاهش وزن در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با اضافه وزن کمک کند. این دارو در حال حاضر در مرحله ۳ از کارآزماییهای بالینی برای کاهش وزن در بزرگسالانی که دارای اضافه وزن، چاقی یا مسائل بهداشتی مرتبط با وزن هستند، قرار دارد.
هرچند که در این کارآزمایی، میانگین کاهش وزن پس از ۷۲ هفته به ترتیب ۱۵ درصد برای دوز ۵ میلیگرم، ۱۹.۵ درصد برای دوز ۱۰ میلیگرم و ۲۰.۹ درصد برای دوز ۱۵ میلیگرم گزارش شده است، اما به عنوان یک داروی کاهش وزن، هنوز توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تأیید نشده است. این محصول ممکن است در کنار رژیم غذایی و فعالیت بدنی به کاهش وزن در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک کند.
نحوه مصرف و تزریق مانجارو
داروی مانجارو را میتوان به صورت تنها یا همراه با سایر داروهای دیابت از جمله متفورمین، سولفونیل اوره یا مهارکننده های SGLT2 استفاده کرد. این دارو در سه دوز مختلف ۵ میلیگرم، ۱۰ میلی گرم و ۱۵ میلیگرم وجود دارد. پزشک متخصص دوز مصرفی را بسته به پاسخ بدن فرد به دارو و اهداف درمانی وی تنظیم کنند.
- دستورالعملهای استفاده همراه Mounjaro را بخوانید.
- از Mounjaro دقیقاً همانطور که پزشک توصیه میکند استفاده کنید.
- مونجارو زیر پوست (زیر جلدی) معده (شکم)، ران یا بازو تزریق میشود.
- از Mounjaro یک بار در هفته و در هر زمانی از روز استفاده کنید.
- انسولین و مونجارو را در یک تزریق با هم مخلوط نکنید.
هفته ای یکبار در یک روز مشخص تزریق را طبق مراحل زیر انجام دهید:
- یک منطقه مانند شکم یا بالای پاها را انتخاب کنید.
- منطقه انتخاب شده را به چهار بخش تقسیم کنید که محل های تزریق شما خواهد بود.
- محل تزریق را انتخاب کنید و هر هفته محل تزریق را تغییر دهید.
- در صورت تزریق در شکم حداقل به عرض یک انگشت با آخرین تزریق فاصله داشته باشد و حداقل 5 سانتی متر فاصله از ناف تزریق کنید.
اطلاعات دوز مونجارو
مونجارو یک تزریق هفتگی است که حاوی ماده فعال تیرزپاتید است که به صورت آمپول تک دوز ارائه میشود و باید یک بار در هفته تزریق شود. هر بسته از این دارو شامل یک قلم از پیش پر شده است که چهار دوز مختلف از دارو را در اختیار شما قرار میدهد. این قلمها در دوزهای ۲.۵میلیگرم، ۵ میلیگرم، ۷.۵ میلیگرم، ۱۰ میلیگرم، ۱۲.۵ میلیگرم و ۱۵ میلیگرم قابل تهیه هستند.
محل تزریق هربار باید تغییر یابد. معمولاً مصرفکنندگان با دوز ۲.۵ میلیگرم به مدت چهار هفته آغاز میکنند تا بدن به دارو عادت کند. پس از آن، دوز به تدریج افزایش مییابد تا به حداکثر دوز ۱۵ میلیگرم دست یابید. شما میتوانید مونجارو را در هر زمان از روز و با یا بدون غذا استفاده کنید. با این حال، توصیه میشود که هر هفته در همان روز مشخصی این تزریق انجام شود.
دوز دقیق لازم برای کاهش وزن ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. برخی از افراد میتوانند با دوزهای پایین (۲.۵ میلیگرم یا ۵ میلیگرم) کاهش وزن قابل توجهی داشته باشند، در حالی که دیگران برای بهدستآوردن نتایج بهتر به دوزهای متوسط (۷.۵میلیگرم یا ۱۰ میلیگرم) یا بالاتر (۱۲.۵ میلیگرم یا ۱۵ میلیگرم) نیاز دارند.
برنامه دوز
برنامه دوز تزریق را باید با پزشک مربوطه مشورت کنید اما میتوانید به این ترتیب باشد:
- هفتههای ۱ تا ۴: ۲.۵ میلیگرم در هفته
- هفتههای ۵ تا ۸: ۵ میلیگرم در هفته
- هفتههای ۹ تا ۱۲: ۷.۵ میلیگرم در هفته
- هفتههای ۱۳ تا ۱۶: ۱۰ میلیگرم در هفته
- هفتههای ۱۷ تا ۲۰: ۱۲.۵میلیگرم در هفته
- از هفته ۲۱ به بعد: ۱۵ میلیگرم در هفته
اگر یک نوبت مصرف مانجارو را فراموش کنم چه کنم؟
در صورت فراموش کردن یک دوز از مونجارو، باید تا چهار روز (۹۶ ساعت) آن را مصرف کنید. اگر زمان بیشتری گذشته باشد، دوز بعدی خود را در زمان تعیین شده قبلی بزنید. به یاد داشته باشید که نباید دو دوز مونجارو را در فاصله کمتر از سه روز از یکدیگر تزریق کنید.
نحوه نگهداری مونجارو
داروها باید در یخچال با دمای بین ۳۶ درجه فارنهایت تا ۴۶ درجه فارنهایت (۲ تا ۸ درجه سانتیگراد) نگهداری شوند. قلمهای تکدوز باید تا زمان مصرف در بستهبندی اصلی خود حفظ شوند تا از نور در امان بمانند. در صورت لزوم، هر قلم تکدوز میتواند تا ۲۱ روز در دمای اتاق و حداکثر تا ۸۶ درجه فارنهایت (۳۰ درجه سانتیگراد) نگهداری شود.
عوارض جانبی مانجارو
مونجارو میتواند باعث تهوع، استفراغ، اسهال، کاهش اشتها، یبوست، ناراحتی بالای شکم و درد شکمی شود. هنوز مشخص نیست که آیا جدیدترین دارو درمان دیابت نوع ۲ مانجارو باعث ایجاد چنین تومورهایی از جمله سرطان مدولاری تیروئید در انسان میشود یا خیر. مونجارو در بیماران با سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان مدولاری تیروئید یا در بیماران مبتلا به سندرم نئوپلازی چندگانه غدد درون ریز نوع ۲، نباید استفاده شود.
مقامات FDA اعلام کردهاند که مونجارو میتواند منجر به ایجاد تومورهای سلولی C تیروئید در موشها شود. کارشناسان بهداشت عمومی هنوز اطلاعات دقیقی در مورد اینکه آیا این اثر در انسانها مشابه است یا خیر، ندارند.
از دیگر عوارض جانبی این دارو میتوان به افزایش بیقراری، تحریکپذیری، تپش قلب، تعریق و گیجی اشاره کرد. همچنین مونجارو ممکن است با تأثیر بر عملکرد تیروئید باعث ایجاد اضطراب، خستگی و افسردگی شود. اگر پس از مصرف داروهای لاغری مانند مونجارو یکی از علائم زیر را تجربه کردید، بهطور فوری با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد شدید معده
- عوارض جانبی مرتبط با چشم یا تغییرات در بینایی، از جمله تاری دید
- نشانههای تومور تیروئید، که میتواند شامل تورم یا تودهای در ناحیه گردن، دشواری در بلع، صدای خشن، یا احساس تنگی نفس باشد
- مشکلات مربوط به کیسه صفرا، با علائم مانند مدفوع به رنگ خاکستری، درد معده پس از غذا خوردن، حالت تهوع، سوزش سر دل، نفخ و درد شدید در قسمت بالای شکم که ممکن است به ناحیه پشت منتقل شود
- نشانههای قند خون پایین، از جمله سردرد، حس گرسنگی، ضعف، تعریق، گیجی، تحریکپذیری، سرگیجه، تپش قلب سریع، یا احساس عصبانیت
- مشکلات کلیوی، با علائمی همچون کاهش یا عدم ادرار، تورم در پاها یا مچ پا، افراط در خستگی یا تنگی نفس.
توصیه های قبل از مصرف مانجارو
- اگر به هر داروی دیگر حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید. ترکیبات دارو را بررسی کنید یا از پزشک داروساز بپرسید.
- اگر تا به حال بیماری لوزالمعده یا کلیوی، مشکلات معده مانند مشکل در هضم غذا یا سابقه رتینوپاتی دیابتی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در حین مصرف این دارو باردار شدید، با پزشک خود حتما مشورت کنید.
برای چه کسانی میتوان مانجارو تجویز کرد؟
تاییدیه FDA درباره مصرف داروی Mounjaro به طور خاص محدود به بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ است. همچنین توصیه میشود از این دارو برای کنترل قند خون در کنار برنامه غذایی و ورزش استفاده شود.
تاثیر و مصرف این دارو در بیماران با سابقه التهاب لوزالمعده (پانکراتیت) مطالعه نشده است. همچنین برای استفاده در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ توصیه نمیشود.
خواص ضد چاقی و تاثیر این دارو در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی بدون دیابت نوع ۲ در حال تحقیق و بررسی است. مصرف این دارو به این منظور نیاز به تأییدیه جداگانه FDA دارد. در نتیجه توصیه میشود در حال حاضر از داروی مانجارو برای صرفا کاهش وزن استفاده نگردد.
چه افرادی نباید از آمپول مانجارو استفاده کنند؟
شما نباید از مونجارو استفاده کنید در صورتی که:
- به تیرزپاتید یا هر یک از ترکیبات این دارو حساسیت دارید.
- سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به کارسینوم مدولاری تیروئید (نوعی سرطان تیروئید) دارید.
- یا مبتلا به نئوپلازی غدد داخلی نوع 2 هستید (وجود تومورهای درون غدههای بدن).
مانجارو در دوران بارداری و شیردهی
اگر در طول مصرف این دارو باردار هستید، باردار شدهاید یا قصد بارداری دارید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. تا کنون مشخص نیست که آیا این دارو ممکن است به جنین آسیب برساند یا خیر.
این دارو ممکن است تأثیر قرصهای ضد بارداری را کاهش دهد. بنابراین، از پزشک خود درباره سایر روشهای پیشگیری از بارداری سوال کنید. اگر از قرصهای ضد بارداری استفاده میکنید، ممکن است لازم باشد تا ۴ هفته پس از شروع این دارو، از روشهای اضافی پیشگیری از بارداری استفاده کنید و هر بار که دوز دارو افزایش مییابد، این کار را برای مدت ۴ هفته ادامه دهید.
اگر در حین مصرف این دارو شیردهی میکنید یا قصد دارید که شیر بدهید، به پزشک خود اطلاع دهید. هنوز مشخص نیست که آیا تیرزپاتید به شیر مادر منتقل میشود یا خیر.
جایگزین آمپول مانجارو چیست؟
این لیست شامل چند داروی مختلف است که همگی جزء دسته آگونیستهای GLP-1 هستند و به منظور مدیریت دیابت نوع 2 و کاهش وزن مورد استفاده قرار میگیرند:
- دولاگلوتاید Trulicity
- اگزناتید Byetta
- لیراگلوتاید یا ویکتوزا Victoza
- لیکسی سناتاید Adlyxin
- سماگلوتاید یا اوزمپیکOzempic
- Rybelsus به صورت قرص
این داروها با اثر بر روی هورمونهایی که در کنترل قند خون و احساس سیری نقش دارند، به افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک میکنند.
چرا پزشکان ممکن است مصرف آمپول مونجارو را توصیه نکنند ؟
- محدودیت تاییدیه: مونجارو تنها برای افراد مبتلا به دیابت تایید شده است و هنوز برای افرادی که فقط با مشکل اضافه وزن یا چاقی مواجه هستند، مجاز شناخته نشده است؛ بنابراین مهم است که به یک متخصص کاهش وزن مراجعه شود.
- نیاز به ادامه مصرف: مشابه اوزمپیک و وگووی، اگر با مونجارو کاهش وزن حاصل شود، ممکن است برای حفظ کاهش وزن به ادامه مصرف دارو نیاز باشد.
- هزینه و دسترسی: مونجارو هزینه بالایی دارد و به راحتی در دسترس نیست.
- عدم تحقیقات طولانیمدت: تاکنون مطالعات جامع و طولانیمدت در مورد این دارو انجام نشده است، بنابراین پزشکان نمیتوانند در مورد عوارض جانبی احتمالی درازمدت اطمینان دهند.
آیا مونجارو برای کاهش وزن توسط FDA تایید شده است؟
بله، ماده فعال موجود در مونجارو، تیرزپاتید، برای کاهش وزن مورد تأیید FDA قرار گرفته است، اما تحت نام تجاری زپ باند (Zepbound) شناخته میشود. Zepbound دارای همان ماده فعال موجود در مونجارو است.
خرید آمپول مانجارو برای لاغری و دیابت با داروگ
داروهای درمان دیابت همانند بسیاری از داروهای دیگر ممکن است به راحتی یافت نشوند. برای مثال انسولین قلمی از جمله این داروهای حیاتی مبتلایان دیابت است که ممکن است کمیاب گردد. اما نگران نباشید سامانه داروی کمیاب داروگ در خدمت شماست! شما میتوانید برای تهیه داروهای کمیاب قند خون بالا یا بیماریهای دیگر به سامانه داروگ مراجعه کنید. فقط کافیست نام داروی درخواستی خود را وارد کنید یا نسخه خود را آپلود کنید. اطلاعات مربوط به داروخانههایی که داروی مد نظر شما را موجود داشته باشند برای شما ارسال میشود. اگر به راهنمایی بیشتری نیاز دارید با ما تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: