زمان مناسب تزریق واکسن آنفلوانزا (راهنمای واکسن آنفولانزا ۲۰۲۴)

بهترین زمان واکسن آنفلوانزا (راهنمای واکسن آنفولانزا)

زمان مناسب تزریق واکسن آنفلوانزا (راهنمای واکسن آنفولانزا ۲۰۲۴)

واکسن آنفلوانزا چیست؟

آنفولانزا یک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی است که سالانه میلیون‌ها نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. با نزدیک شدن به فصل اوج آنفلوانزا و در حالی که هنوز با ویروس کرونا مواجه هستیم، اهمیت پیشگیری و مقابله با آنفولانزا بیشتر از همیشه احساس می‌شود. هر ساله واکسن آنفولانزا با هدف مقابله با شایع‌ترین انواع این ویروس تولید می‌شود. بهترین راه برای حفاظت از خود در برابر این بیماری، دریافت واکسن آنفلوانزا است. تزریق واکسن آنفولانزا یکی از بهترین و مؤثرترین روش‌ها برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری و کاهش خطر عوارض ناشی از آن است. واکسن به بدن کمک می‌کند تا با ویروس‌های آنفولانزا آشنا شود و سیستم ایمنی را برای مبارزه با عفونت تقویت کند. با استفاده از سامانه دارو کمیاب داروگ می‌توانید نسبت به تهیه این واکسن اقدام نمایید.

نحوه عملکرد واکسن آنفولانزا

در واکسن آنفولانزا از موادی استفاده می‌شود که موجب تقویت پاسخ ایمنی بدن به واکسن می‌شوند. ویروس آنفولانزا هر سال به طور مکرر دچار جهش می‌شود که این موضوع، پیشگیری از ابتلا به این ویروس را دشوار می‌سازد. به همین دلیل، هر ساله واکسن‌های جدید آنفولانزا تولید و به بازار عرضه می‌شوند تا با تغییرات این ویروس همخوانی داشته باشند.

کارشناسان بهداشت قبل از شروع فصل آنفولانزا، پیش‌بینی‌هایی انجام می‌دهند تا تعیین کنند کدام سویه‌های آنفولانزا در سال جدید به طرز بیشتری گسترش خواهند یافت. دو نوع اصلی از ویروس آنفولانزا، ویروس‌های A و B هستند که ایجاد اپیدمی‌های فصلی می‌کنند.

این کارشناسان با توجه به پیش‌بینی‌های دقیق خود، به تولیدکنندگان واکسن آنفولانزا اطلاع می‌دهند که با در نظر گرفتن سویه‌های رایج، واکسن باید شامل چه ترکیباتی باشد. واکسن آنفولانزا به تحریک سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند تا آنتی‌بادی‌هایی تولید کند که در مقابله با سویه‌های جدید ویروس آنفولانزا موثر باشند. حدود 2 هفته پس از دریافت واکسن، این آنتی‌بادی‌ها به طور کامل رشد می‌کنند.

انواع واکسن آنفلوانزا

واکسن‌های آنفولانزا در انواع مختلفی عرضه می‌شوند و طبق توصیه CDC، از واکسن‌های دارای مجوز استفاده کنید. انواع مختلف این واکسن‌ها شامل موارد زیر است:

واکسن‌های سه ظرفیتی آنفلوانزا

این واکسن‌ها بدن را در برابر سه نوع ویروس آنفولانزا (دو نوع ویروس A و یک نوع ویروس B) ایمن می‌کنند. انواع آن‌ها عبارتند از:

واکسن سه ظرفیتی با دوز استاندارد: مناسب برای افراد ۱۸ تا ۶۴ سال است و به آن واکسن آنفولانزای تخم‌ مرغی نیز می‌گویند.

واکسن‌ سه ظرفیتی دارای ادجوانت: این واکسن‌ها برای افراد بالای ۶۵ سال مناسب هستند و به دلیل وجود ماده ادجوانت درون واکسن، ایمنی بیشتری ایجاد می‌کنند.

واکسن‌های چهار ظرفیتی آنفلوانزا

این نوع واکسن‌ها بدن را در برابر دو نوع از ویروس A و دو نوع از ویروس B ایمن می‌کنند و در نتیجه مقاومت بیشتری در برابر عفونت فراهم می‌آورند. انواع آن‌ها عبارتند از:

واکسن چهار ظرفیتی با دوز استاندارد: مناسب برای همه افراد بالای ۶ ماه و معمولاً به بازو تزریق می‌شود. این واکسن از ویروس‌های رشدیافته در تخم‌مرغ تولید می‌شود و شامل ترکیبات آفلوریا، فلوریکس، فلولاول و فلوزون چهار ظرفیتی است.

  • واکسن چهار ظرفیتی مبتنی بر سلول: این واکسن با استفاده از کشت سلولی و بدون تخم‌مرغ تولید می‌شود و برای افراد بالای چهار سال مناسب است.
  • واکسن چهار ظرفیتی نوترکیب: این واکسن بدون تخم‌مرغ بوده و برای افراد بالای ۱۸ سال مناسب است، به ویژه برای کسانی که حساسیت شدید به تخم‌مرغ دارند.
  • واکسن چهار ظرفیتی دارای ادجوانت: مناسب برای افراد بالای ۶۵ سال و به دلیل وجود ماده ادجوانت، ایمنی قوی‌تری ایجاد می‌کند.
  • واکسن چهار ظرفیتی با دوز بالا: این نوع واکسن حاوی آنتی‌ژن بیشتری است و به منظور ایجاد ایمنی بالا، معمولاً برای افراد ۶۵ سال یا بالاتر تجویز می‌شود.

واکسن‌های آنفلوانزا ضعیف ‌شده زنده

این واکسن به صورت اسپری بینی عرضه می‌شود و برای افراد ۲ تا ۴۹ سال مورد تأیید است. با این حال، این واکسن برای افراد باردار یا کسانی که دارای نقص ایمنی هستند مجاز نیست.

بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوانزا

تولیدکنندگان واکسن معمولاً قبل از آغاز فصل آنفولانزا محصولات خود را به داروخانه‌ها، بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها عرضه می‌کنند. با این حال، پزشکان توصیه می‌کنند که واکسن آنفولانزا نباید خیلی زود تزریق گردد. تحقیقات نشان داده‌اند که تأثیر محافظتی واکسن آنفولانزا بین ۴ تا ۶ ماه ادامه دارد. از این رو، بیشتر پزشکان پیشنهاد می‌کنند که تزریق این واکسن در اوایل ماه سپتامبر یا اوایل اکتبر (حدود اوایل مهر تا نیمه آن) انجام شود. این کار به حداکثر محافظت در زمان اوج شیوع آنفولانزا کمک خواهد کرد.

ماه مهر یا حداکثر اوایل آبان بهترین زمان برای واکسیناسیون در برابر ویروس آنفولانزا به شمار می‌رود. افرادی که قصد دریافت واکسن آنفلوانزا را دارند، بهتر است تا پایان ماه اکتبر (هفته اول آبان) واکسن خود را دریافت کنند. همچنین، کودکانی که به دلیل سن‌شان نیاز به دریافت دو دوز واکسن دارند، می‌توانند دوز اول خود را حتی قبل از ماه مهر نیز بزنند. خانم‌های باردار در سه ماهه سوم نیز می‌توانند واکسن آنفولانزا را زودتر، در ماه شهریور، دریافت کنند.

با توجه به اینکه ویروس آنفولانزا هر سال تغییر می‌کند، واکسیناسیون در برابر این ویروس باید به صورت سالانه انجام گیرد. واکسن آنفولانزایی که در سال گذشته دریافت کرده‌اید، به تدریج اثر خود را از دست می‌دهد و دیگر قابل اتکا نخواهد بود.

به طور کلی، زمان مناسب برای تزریق واکسن آنفلوانزا از اواخر شهریور تا اوایل آبان محسوب می‌شود.

زمان اثرگذاری واکسن آنفلوآنزا

پس از تزریق واکسن آنفلوانزا، حدود دو هفته زمان نیاز است تا بدن شما آنتی‌بادی‌های محافظ را تولید کند. در این مدت شما در برابر ویروس‌ها مصون نیستید. مصونیت بدن در برابر آنفولانزا به تدریج کاهش می‌یابد، چه شما واکسن زده باشید و چه به بیماری مبتلا شده باشید.

علاوه بر این، ویروس‌های آنفولانزا به طور مداوم در حال تغییر هستند. به همین دلیل، واکسنی که در فصل گذشته تولید شده، ممکن است شما را در برابر نسخه‌های جدیدتر این بیماری محافظت نکند.

دریافت واکسن آنفولانزا شما را در فصل بالارفتن آمار آنفولانزا محافظت می‌کند. به همین دلیل، لازم است هر سال در فصل شیوع آنفولانزا این واکسن را دریافت کنید.

چه کسانی باید واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند؟

تمامی افراد بالای ۶ ماه می‌بایست به صورت سالانه واکسن آنفولانزا بزنند. این واکسن به ویژه برای افرادی که با ابتلا به آنفولانزا خطر ابتلای بیشتری به مشکلات جدی دارند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این دسته شامل موارد زیر هستند:

  • افراد بالای ۶۵ سال
  • افراد زیر ۶۵ سال با شرایط پزشکی خاص، از جمله کودکان
  • افرادی با بیماری‌های مزمن
  • افرادی با سیستم ایمنی ضعیف
  • کودکان بین ۶ ماه تا ۵ سال
  • افراد ۱۸ ساله یا کمتر که تحت درمان با آسپرین هستند.
  • خانم‌های باردار
  • افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن‌ها بالاتر از ۴۰ است.
  • افرادی که در بخش درمان مشغول به کار هستند.
  • افرادی که در خانه‌های سالمندان ساکن یا مشغول به کار هستند.
  • کسانی که با افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند زندگی می کنند.

چه افرادی نباید واکسن آنفلوانزا بزنند؟

اگر دچار بیماری حاد دیگری هستید، باید تا زمانی که بهبودی حاصل شود، منتظر بمانید و سپس واکسن را دریافت کنید. در صورت وجود هر یک از موارد زیر، قبل از تزریق واکسن با پزشک خود مشورت کنید:

– سابقه واکنش آلرژیک به واکسن آنفولانزا

– سابقه معضلات ناشی از دریافت هر نوع واکسن

– ابتلا به سندروم گیلن باره (Guillain-Barré)

عوارض جانبی واکسن آنفلوانزا

ممکن است برخی عوارض جانبی را پس از دریافت واکسن تجربه کنید. این عوارض معمولاً خفیف هستند و فقط برای چند روز ادامه دارند.

عوارض جانبی رایج واکسن آنفولانزا شامل موارد زیر است:

– قرمزی، تورم یا درد در محل تزریق

– تب خفیف

پس از دریافت واکسن آنفولانزا، حدود دو هفته طول می‌کشد تا بدن شما آنتی‌بادی‌هایی تولید کند که از شما در برابر این بیماری محافظت می‌کنند. در این مدت، مهم است که به یاد داشته باشید که همچنان در معرض ابتلا به آنفولانزا قرار دارید.

بنابراین، در این دوره باید بیشتر مراقب باشید، بهداشت شخصی خود را رعایت کنید، تا حد امکان از دست زدن به بینی و دهان خود پرهیز کنید.

واکسن آنفلوانزا در سرماخوردگی

حتی اگر علائم خفیف سرماخوردگی دارید، می‌توانید واکسن آنفولانزا تزریق کنید. درواقع علائم خفیف، مانند آبریزش بینی یا سرفه خفیف، تأثیری بر اثربخشی واکسن نخواهند داشت. اگر علائم متوسط ​​تا شدید مانند تب بالا یا دردهای شدید بدن را تجربه می‌کنید، برای تزریق واکسن بهتر است صبر کنید.

آیا واکسن آنفولانزا در کودکان و اطفال مجاز است؟

تزریق واکسن آنفلوانزا در کودکان و اطفال زیر ۶ ماه مجاز نیست. برای محافظت از این نوزادان، لازم است اعضای خانواده واکسن بزنند. اما تزریق واکسن برای کودکان بالای ۶ ماه موردی ندارد. اما توصیه میشود برای کودکان از سنین ۲ و ۳ سال تزریق واکسن با مشورت پزشک انجام شود.

مصرف واکسن استنشاقی آنفلوآنزا در موارد زیر توصیه نمی‌شود:

  • اگر کودک سیستم ایمنی به شدت ضعیفی دارد.
  • اگر استفاده از داروهای استنشاقی آسم خود را در ۳ روز گذشته افزایش داده است.
  • اگر واکنش آلرژیک شدید تهدید کننده به واکسن آنفولانزا (یا هر عنصر موجود در واکسن) دارد.
  • اگر تحت درمان طولانی مدت آسپرین (سالیسیلات) است.
  • اگر به تخم مرغ حساسیت دارد.
  • کودکانی که اخیراً قرص‌های استروئیدی با دوز بالا مصرف کرده‌اند.

آیا واکسن آنفلوانزا در بارداری مجاز است؟

باورهای نادرستی در مورد واکسن آنفولانزا در دوران بارداری وجود دارد. یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌ها در این زمینه احتمال زایمان زودرس است. در واقع، دریافت این واکسن به ایمن‌سازی هم مادر و هم نوزاد در برابر بیماری آنفولانزا کمک می‌کند.

بنابراین، می‌توان گفت واکسن آنفولانزا در دوران بارداری نه تنها خطرناک نیست، بلکه ایمنی نسبی برای نوزاد تا ۶ ماهگی بعد از تولد فراهم می‌آورد. لازم به ذکر است که واکسن‌های ضعیف‌شده زنده به صورت اسپری بینی برای زنان باردار توصیه نمی‌شود.

آیا واکسن آنفلوانزا در شیردهی مجاز است؟

دریافت واکسن آنفولانزا در دوران شیردهی نیز بسیار اهمیت دارد، زیرا این واکسن به محافظت از مادر و انتقال آنتی‌بادی‌های محافظ به کودک کمک می‌کند و بنابراین احتمال ابتلای کودک به آنفولانزا را کاهش می‌دهد.

خرید واکسن آنفلوانزا با سامانه داروگ

با توجه به درخواست بالای افرادی برای واکسن انفلونزا در فصل شهریور و مهر ماه، ممکن است نتوانید به راحتی این واکسن را تهیه کنید. شما می‌توانید با مراجعه به وب سایت داروگ و ثبت نام در آن به صفحه خدمت تهیه داروهای کمیاب مراجعه کنید. سپس نام داروی مد نظرخود را وارد نمایید یا نسخه خود را آپلود کنید. در زمان تعیین شده توسط شما، لیست داروخانه هایی که واکسن مد نظر شما را موجود داشته باشند برای شما ارسال می‌شود.