داروی کوپاکسون چیست؟ | نحوه مصرف، عوارض، منع مصرف
داروی کوپاکسون
کوپاکسون برای درمان ام اس و اشکال خاصی از اسکلروز چندگانه (MS)در بزرگسالان تجویز میشود. درصورت ابتلا به ام اس، سیستم ایمنی به اشتباه به اعصاب شما حمله میکند، سپس اعصاب آسیب دیده در برقراری ارتباط با مغز دچار مشکل میشوند. این وضعیت میتواند باعث طیف گستردهای از علائم مانند ضعف عضلانی و خستگی شود. داروی کوپاکسون ((Glatiramer acetate حاوی گلاتیرامر استات است و به جلوگیری از حمله سیستم ایمنی به اعصاب کمک میکند. این دارو تعداد حملات ام اس را کاهش میدهد و همچنین روند بیماری را کند میکند.
برای کسب اطلاعات درباره شکل دارویی کوپاکسون، نحوه مصرف، تداخلات دارویی و عوارض این دارو در ادامه مطلب با ما همراه باشید. همچنین در ادامه درباره نحوه خرید دارو کوپاکسون از طریق سامانه تهیه داروهای کمیاب داروگ نیز صحبت خواهیم کرد.
شکل دارویی و نحوه مصرف کوپاکسون
کوپاکسون به صورت تک دوز و سرنگ های از پیش پر شده در دسترس و در دو ظرفیت ۲۰ میلی گرم و ۴۰ میلی گرم موجود است. تزریق ۲۰ میلی گرم روزی یک بار انجام می شود، در حالی که تزریق ۴۰ میلی گرم هر هفته به فاصله حداقل ۴۸ ساعت سه بار انجام میشود. کوپاکسون به صورت زیر جلدی(زیرپوستی) تزریق میشود.
قبل از تزریق گلاتیرامر دست های خود را بشویید و خشک کنید. قبل از مصرف، اگر دارو در یخچال نگهداری شده است، سرنگ را به مدت ۲۰ دقیقه در دمای اتاق نگه دارید. گلاتیرامر سرد را تزریق نکنید زیرا ممکن است دردناک باشد. این دارو معمولاً شفاف و بی رنگ کمی زرد است. قبل از استفاده، این محصول را به صورت بصری از نظر وجود ذرات یا تغییر رنگ بررسی کنید، در صورت هرگونه تغییر از آن استفاده نکنید. قبل از تزریق هر دوز، محل تزریق را با الکل تمیز کنید. دارو را زیر پوست لگن، ران، شکم یا پشت بازو تزریق کنید و در رگ تزریق نکنید.
دوز بر اساس شرایط و پاسخ شما به درمان است. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین بهره را از آن ببرید. دوز مصرفی خود را تغییر ندهید. مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک خود قطع نکنید.
خرید داروی کوپاکسون
شما میتوانید جهت خرید داروی کوپاکسون از طریق سامانه داروی کمیاب داروگ اقدام نمایید. همانند بسیاری داروهای دیگر، این داروی درمان ام اس نیز ممکن است کمیاب گردد. اما نگران نباشید استعلام دارو از طریق این سامانه از داروخانههای سراسر کشور در کمترین زمان ممکن انجام میشود. با جستجوی دارو در سامانه داروگ داروخانههایی که این دارو را موجود دارند به شما اطلاع داده میشوند. برای این منظور روی لینک درج شده کلیک کنید. در صفحه جدید روی دکمه شروع جستجوی دارو کلیک کنید.
عوارض کوپاکسون
کوپاکسون میتواند عوارض جانبی خفیف یا جدی ایجاد کند. برخی از عوارض جانبی ممکن است تنها مدت کوتاهی طول بکشد. به عنوان مثال، برخی از افراد واکنشی به نام واکنش پس از تزریق درست پس از دریافت تزریق کوپاکسون دارند. این عارضه جانبی می تواند باعث علائمی مانند سرخ شدن، درد قفسه سینه و ضربان قلب سریع شود. اگر شما واکنش پس از تزریق به کوپاکسون داشته باشید، علائم شما ممکن است تا ۱ ساعت پس از مصرف دوز شما ادامه داشته باشد. از سوی دیگر، برخی از عوارض جانبی ممکن است طولانی مدت باشند. به عنوان مثال، برخی از افراد دچار آسیب پوستی در قسمتی از پوست که تزریق انجام دادهاند میشوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی احتمالی کوپاکسون، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید. آنها میتوانند نکاتی را در مورد چگونگی مقابله با هر گونه عوارض جانبی که ممکن است آزاردهنده باشد، به شما ارائه دهند.
از جمله عوارض جانبی کوپاکسون شامل موارد زیر است:
- واکنش محل تزریق که ممکن است باعث قرمزی، درد، خارش، توده یا تورم در ناحیه تزریق شود.
- سرخ شدن
- بثورات پوستی
- تنگی نفس
- اضطراب، افسردگی یا تغییرات خلقی
- تهوع و استفراغ
- ضعف
- عفونتهایی مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا
- درد در پشت یا دیگر قسمت های بدن
- تپش قلب
- تعریق بیش از حد معمول
- تغییرات وزن از جمله افزایش وزن یا کاهش وزن
بیشتر این عوارض جانبی ممکن است در عرض چند روز یا چند هفته از بین بروند. عوارض جانبی جدی کوپاکسون رایج نیست، اما ممکن است رخ دهد. اگر عوارض جانبی جدی داشتید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.عوارض جانبی جدی کوپاکسون عبارتند از:
- مشکلات کبدی که ممکن است شدید باشند، مانند نارسایی کبد یا هپاتیت
- درد در سمت راست بالای شکم
- زرد شدن پوست یا سفیدی چشم
- خستگی بیش از حد
- درد قفسه سینه
- واکنش آلرژیک
بیشتر بخوانید:
بهترین داروی ام اس کدام است؟ چه تاثیری دارند؟
موارد منع مصرف و هشدار
- قبل از استفاده از گلاتیرامر، اگر به آن حساسیت دارید یا اگر آلرژی دیگری دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال (مانند مانیتول) باشد که باعث واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات میشود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
- قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز خود بگویید، به ویژه در موارد: بیماری قلبی (مانند درد قفسه سینه، حمله قلبی)، بیماری کبد.
- قبل از انجام عمل جراحی، در مورد تمام محصولاتی که استفاده میکنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک اطلاع دهید.
- در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت نیاز مصرف شود. خطرات و فواید آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
- مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
آیا کوپاکسون منجر به افسردگی میشود؟
برخی از افراد ممکن است در هنگام مصرف کوپاکسون دچار افسردگی شوند. در مطالعات، برخی از افرادی که کوپاکسون مصرف میکردند، افسردگی را گزارش کردند. با این حال، مشخص نیست که این عارضه جانبی هر چند وقت یکبار رخ داده است یا اینکه آیا توسط کوپاکسون ایجاد شده است. توجه به این نکته مهم است که افسردگی در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) شایع است. به عنوان مثال، افسردگی در حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد از افراد مبتلا به ام اس در دور ای از زندگی رخ میدهد.
اگر در حین مصرف کوپاکسون احساس افسردگی می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. گزینه های درمانی موثر زیادی وجود دارد که می تواند به شما در مدیریت این بیماری کمک کند.
آیا مصرف کوپاکسون باعث اضافه وزن میشود؟
در مطالعات بالینی، ۳ درصد از افرادی که این دارو را مصرف کرده اند، افزایش وزن داشته اند. با این حال، افزایش وزن با اسکلروز چندگانه (ام اس) نیز مرتبط است و برای درمان از آن استفاده میشود. به عنوان مثال، دو مورد از شایعترین علائم ام اس خستگی و مشکل در راه رفتن است. این علائم می تواند باعث فعالیت کمتر بیمار شود که ممکن است افزایش وزن را به دنبال داشته باشد. لازم به ذکر است که کورتیکواستروئیدها نیز که برای کمک به درمان علائم ام اس استفاده می شوند میتوانند باعث افزایش وزن شوند.
آیا استفاده از کوپاکسون خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد؟
خیر. استفاده از کوپاکسون خطر ابتلا به سرطان افزایش نمییابد. در حالی که برخی گزارشها از سرطان در افرادی که این دارو را پس از عرضه به بازار مصرف میکردند، وجود داشت، این گزارشها نادر بودند. افزایش خطر سرطان ارتباط مستقیمی با مصرف کوپاکسون ندارد.
با این حال، برخی از داروهای دیگر که برای درمان ام اس استفاده میشوند، مانند داروهایی که باعث تضعیف سیستم ایمنی میشوند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از آلمتوزوماب (Lemtrada) و میتوکسانترون.
به طور معمول، سیستم ایمنی بدن میکروبها و همچنین سلولهایی در بدن که غیرطبیعی هستند یا درست کار نمیکنند را میکشد. این عمل به محافظت از شما در برابر ابتلا به سرطانها و عفونتها کمک میکند. اما با تضعیف سیستم ایمنی، سیستم ایمنی آنطور که باید کار نمیکند. اگر سیستم ایمنی ضعیف شود، خطر ابتلا به برخی سرطانها و عفونتها نیز بیشتر میشود.