قرص کلوبازام چیست؟ نحوه مصرف، تداخلات دارویی و عوارض کلوبیوم
فهرست مطالب
- قرص کلوبازام چیست؟
- کاربرد داروی کلوبازام
- اشکال دارویی و دوز مصرف قرص کلوبازام
- نحوه مصرف قرص کلوبازام
- نکات مهم مصرف داروی کلوبازام
- عوارض قرص کلوبازام
- موارد منع مصرف کلوبیوم
- موارد احتیاط مصرف کلوبیوم
- تداخلات دارویی کلوبازام
- مصرف قرص کلوبازام در دوران بارداری
- مصرف داروی کلوبازام در دوران شیردهی
- آیا مصرف قرص کلوبازام اعتیاد آور است؟
- آیا داروی کلوبازام خواب آور است؟
- تهیه قرص کلوبازام با سامانه داروگ
قرص کلوبازام چیست؟
داروی کلوبازام یا کلوبیوم بهعنوان یک داروی ضد صرع کارایی بالایی دارد و در درمان تشنجها مؤثر است. این دارو با مهار فعالیتهای غیرعادی سلولهای عصبی، به کاهش شدت و اثرات منفی تشنج کمک میکند. کلوبازام از طریق افزایش فعالیت گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA)، که بهعنوان یک ماده آرامبخش عمل میکند، بهطور غیرمستقیم بر گیرندههای خاصی در مغز تأثیر میگذارد. استفاده از این دارو به بیماران کمک میکند تا زندگیای آزاد از تشنج داشته باشند و کیفیت زندگیشان بهبود یابد. در ادامه، توضیحات بیشتری در مورد خواص و نحوه عملکرد کلوبازام ارائه میشود. برای تهیه این دارو میتوانید به سامانه داروهای نایاب داروگ مراجعه فرمایید.
کاربرد داروی کلوبازام
کلوبازام یکی از داروهایی است که بهعنوان گزینهای مؤثر در درمان تشنج شناخته میشود. این دارو که در گروه بنزودیازپینها قرار دارد، بهعنوان یک آرامبخش شناخته شده و اثرات ضد تشنجی آن بهواسطه افزایش فعالیت گاما-آمینوبوتیریک اسید (GABA) در سیستم عصبی مرکزی عمل میکند. این مکانیسم موجب کنترل و کاهش حملات تشنجی در بیماران میشود.
اشکال دارویی و دوز مصرف قرص کلوبازام
اشکال دارویی کلوبازام شامل موارد زیر است:
- قرص۱۰ میلی گرم و ۲۰ میلی گرم
- سوسپانسیون خوراکی ۲.۵ گرم در میلی لیتر
- محلول خوراکی ۵ میلی گرم، ۱۰ میلی گرم و ۲۰ میلی گرم
نحوه مصرف قرص کلوبازام
داروی کلوبازام برای درمان کمکی تشنجهای مرتبط با سندرم لنوکس-گاستوت (LGS) توصیه میشود. دوز شروع برای این بیماری ۵ میلیگرم هر ۱۲ ساعت به صورت خوراکی است، که ممکن است بسته به تحمل بیمار تا ۴۰ میلیگرم در روز، بهطور منقسم در ۱۲ ساعت افزایش یابد. افزایش دوز نباید سریعتر از یکبار در هفته انجام شود.
در افرادی که متابولیسم ضعیفی از CYP2C19 دارند، سطح متابولیت فعال کلوبازام افزایش مییابد. در این موارد، دوز شروع باید ۵ میلیگرم در روز باشد و بسته به وزن بیمار، اما به نصف دوز معمول بزرگسالان، افزایش یابد. تیتراسیون بیشتر برای رسیدن به حداکثر دوز (۲۰ میلیگرم در روز یا ۴۰ میلیگرم در روز)، بسته به وزن، ممکن است از روز ۲۱ شروع شود.
برای بیماران با اختلال کبدی خفیف تا متوسط ، دوز شروع باید ۵ میلیگرم در روز باشد و مشابه با وضعیت افراد با متابولیسم ضعیف، باید نصف دوز معمول بزرگسالان انتخاب شود. تیتراسیون به دوز حداکثری (۲۰ میلیگرم در روز یا ۴۰ میلیگرم در روز) نیز از روز ۲۱ شروع میشود.
در افراد مسن، غلظت پلاسما در هر دوز معین معمولاً بالاتر است. بنابراین، باید دوز دارو بهطور تدریجی افزایش یابد. دوز شروع برای همه بیماران مسن باید ۵ میلیگرم در روز باشد و بر اساس وزن بیمار تنظیم شود. افزایش دوز به حداکثر دوز روزانه (بسته به وزن ۲۰ میلیگرم در روز یا ۴۰ میلیگرم در روز) ممکن است از روز ۲۱ آغاز شود.
نکات مهم مصرف داروی کلوبازام
داروی کلوبازام را طبق دستور پزشک خود و با یا بدون غذا بهصورت خوراکی مصرف کنید.
اگر از شکل مایع کلوبیوم استفاده میکنید، قبل از هر بار مصرف بطری را بهخوبی تکان دهید.
برای اندازهگیری دوز صحیح، از یک دستگاه یا سرنگ مخصوص استفاده کنید و از قاشقهای خانگی خودداری کنید، زیرا ممکن است دوز دقیق دریافت نکنید.
اگر کلوبیوم را بهطور روزانه (یکبار در روز) مصرف میکنید، بهتر است آن را درست قبل از خواب مصرف نمایید.
عوارض قرص کلوبازام
داروی کلوبازام ممکن است عوارض جانبی مختلفی به همراه داشته باشد که برخی از آنها شامل موارد زیر میشود:
- سرگیجه
- خوابآلودگی
- تغییرات در اشتها (افزایش یا کاهش)
- پرخاشگری
- حالت تهوع و استفراغ
- عفونت ادراری
- یبوست، بیخوابی
- خستگی
- و غیره
اگر این علائم ادامه پیدا کنند یا شدت بگیرند، باید فوراً با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
عوارض جانبی جدی قرص ضد صرع کلوبازام
برخی از عوارض جانبی جدی که ممکن است به دنبال مصرف کلوبیوم رخ دهد عبارتند از:
- تغییرات روحی و رفتاری (مانند بیقراری، عصبانیت، گیجی، از دست دادن حافظه)
- ضعف عضلانی
- از دست دادن هماهنگی
- لرزش انگشتان
- مشکلات بینایی (مثل تاری دید یا دوبینی)
- مشکلات در تکلم
- درد در هنگام ادرار
- سایر مسائل روانی و رفتاری
عوارض جانبی رایج کلوبیوم
در اینجا برخی از عوارض جانبی رایج داروی کلوبازام آورده شده است:
- خوابآلودگی یا آرامبخشی
- پیرکسی
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- پرخاشگری
- تحریکپذیری
- استفراغ
- بیخوابی
- یبوست
- خستگی
- سرفه
- بیشفعالی روانی-حرکتی
- عفونت ادراری
- مشکل در صحبت کردن
- کاهش یا افزایش اشتها
- برونشیت
در صورت بروز هرکدام از این عوارض، بهویژه اگر شدید یا مزمن شوند، باید به پزشک اطلاع دهید.
موارد منع مصرف کلوبیوم
قبل از مصرف داروی کلوبازام، اگر به آن یا سایر بنزودیازپینها (مانند دیازپام) حساسیت دارید، از مصرف دارو خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود.
همچنین، در صورتی که سابقه بیماریهای خاصی مانند موارد زیر را دارید باید پیش از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید تا خطرات مصرف دارو بررسی شود:
- اختلالات عضلانی (از جمله میاستنی گراویس، ضعف یا از دست دادن هماهنگی)
- سابقه شخصی یا خانوادگی اختلالات مصرف مواد (مانند مصرف بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل)
- بیماریهای کبدی
- گلوکوم
- اختلالات روانی یا خلقی (مانند افسردگی یا روانپریشی)
- مشکلات تنفسیمثل آسم
- COPD یا آپنه خواب
موارد احتیاط مصرف کلوبیوم
برخی از موارد احتیاط و هشدارهای مهم در مصرف کلوبیوم:
- خوابآلودگی یا آرامبخشی: این عارضه معمولاً در ماه اول درمان رخ میدهد و ممکن است با ادامه درمان کاهش یابد. در این مدت، به بیماران توصیه میشود که از کار با ماشینآلات خطرناک (شامل رانندگی و استفاده از تجهیزات سنگین) خودداری کنند.
- سابقه سوءمصرف مواد: در بیمارانی که سابقه سوءمصرف مواد دارند، به دلیل خطر وابستگی جسمی یا روانی، مصرف کلوبازام باید با احتیاط و تحت نظارت دقیق انجام شود. این بیماران مستعد وابستگی به دارو هستند، بنابراین باید تحت مراقبتهای خاصی قرار بگیرند.
- مصرف همزمان کلوبازام با داروهایی که اثرات آرامبخش مشابه دارند (مانند مسکنهای مخدر یا محرکها) باید محدود یا اجتناب شود. این داروها میتوانند خطر عوارض جانبی را افزایش دهند.
- سندرم ترک طولانی مدت: در برخی موارد، افرادی که مصرف طولانیمدت بنزودیازپینها داشتهاند، ممکن است پس از قطع ناگهانی یا کاهش سریع دوز با علائم ترک روبهرو شوند که میتواند از چند هفته تا بیش از ۱۲ ماه طول بکشد. این عارضه باید تحت نظر پزشک کنترل شود.
تداخلات دارویی کلوبازام
در زیر برخی از تداخلات دارویی مهم کلوبازام آورده شده است که شامل تداخلات رده X، کاهش یا افزایش اثرات دارویی است:
تداخلات رده x
پرهیز از مصرف همزمان کلوبازام با آزلاستین (نازال) ، برومپریدول، الانزاپین، اورفنادرین، اوکسوممازین، پارالدهید، سدیم اکسیبات، تالیدومید
این داروها به دلیل خطرات جدی به همراه مصرف کلوبازام نباید همزمان مصرف شوند.
کاهش اثرات داروها
مشتقات استروژن (فراوردههای ضدبارداری)، نیمودیپین، پروژستینها (فراوردههای ضدبارداری)، سلپرکاتینیب، تاکرولیموس (سیستمیک)، آبروگپنت
کلوبازام ممکن است اثرات برخی داروها را کاهش دهد و باید با احتیاط مصرف شود.
افزایش اثرات داروها
برکسانولون، بوپرنورفین، کلوزاپین، داروهای تضعیفکننده CNS، فنفلورامین، فلونیترازپام، فوس فنیتوئین، متادون، متوتریمپرازین،متیروسین،آگونیستهای اپیوئید، اورفنادرین،اکسی کدون، پارالدهید، پرهگزیلین، فنیتوئین، پیریبدیل، روپینیرول، روتیگوتین، سدیم اکسیبات، استریپنتول، سوورکسانت، تالیدومید
مصرف قرص کلوبازام در دوران بارداری
هیچ مطالعه کافی و کنترلشدهای در زنان باردار برای بررسی اثرات دقیق داروی کلوبازام وجود ندارد. اگرچه دادههای موجود نشاندهنده افزایش قابلتوجهی در خطر ناهنجاریهای مادرزادی بهدلیل مصرف بنزودیازپینها نیستند، برخی مطالعات اپیدمیولوژیک اولیه ارتباطی بین مصرف بنزودیازپینها و ناهنجاریهای مادرزادی، مانند شکاف لب یا کام، گزارش کردهاند. این مطالعات محدودیتهای قابل توجهی دارند و نتایج آنها بهطور قطعی تایید نشده است.
با این حال، نوزادانی که مادران آنها در مراحل بعدی بارداری بنزودیازپین مصرف کردهاند (از جمله کلوبازام)، ممکن است در دوران پس از زایمان دچار وابستگی به دارو شوند. تظاهرات بالینی این وابستگی یا سندرم پرهیز نوزادی میتواند شامل علائمی مانند هیپرتونی (تنش عضلانی بالا)، هیپررفلکسی (رفلکسهای زیاد)، هیپوونتیلاسیون (کاهش تنفس)، تحریکپذیری، لرزش، اسهال و استفراغ باشد.
این علائم ممکن است چند ساعت تا سه هفته پس از تولد ظاهر شوند و بسته به شدت وابستگی و ویژگیهای فارماکوکینتیکی دارو، ممکن است از چند ساعت تا چند ماه ادامه یابند. علائم این سندرم میتوانند خفیف یا شدید باشند.
مصرف داروی کلوبازام در دوران شیردهی
کلوبازام از طریق شیر مادر دفع میشود. گزارشهایی از عوارضی همچون آرامبخشی، تغذیه ضعیف و افزایش وزن ضعیف در نوزادانی که از طریق شیر مادر در معرض بنزودیازپینها قرار گرفتهاند، وجود دارد. هیچ دادهای مبنی بر اثرات دارو بر تولید شیر مادر وجود ندارد.
تجربههای پس از فروش نشان میدهند که نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند و مادرشان از بنزودیازپینها استفاده میکند، ممکن است علائمی مانند بیحالی، خوابآلودگی و مکیدن ضعیف را تجربه کنند.
آیا مصرف قرص کلوبازام اعتیاد آور است؟
بله، داروی کلوبازام میتواند اعتیادآور باشد. این دارو از دسته بنزودیازپینها است که بهطور کلی به دلیل اثرات آرامبخش و ضد اضطراب خود، میتوانند باعث وابستگی جسمی و روانی شوند. بهخصوص زمانی که این دارو به صورت طولانیمدت و در دوزهای بالا مصرف شود، احتمال بروز اعتیاد یا وابستگی به آن افزایش مییابد
بنابراین، بسیار مهم است که داروی کلوبازام را تنها طبق دستور پزشک مصرف کنید و از مصرف دوزهای بالا و طولانیمدت بدون نظارت پزشک خودداری کنید. همچنین، اگر برای مدت طولانی از این دارو استفاده کردهاید، تغییر دوز یا قطع دارو باید بهطور تدریجی و تحت نظارت پزشک انجام شود تا خطر بروز علائم ترک یا مشکلات جانبی دیگر کاهش یابد.
اگر احساس کردید که به دارو وابسته شدهاید یا در مورد مصرف آن نگرانی دارید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
آیا داروی کلوبازام خواب آور است؟
بله، داروی کلوبازام میتواند خوابآور باشد. این دارو از دسته بنزودیازپینها است که بهطور عمومی اثرات آرامبخش و خوابآور دارند. به همین دلیل، مصرف کلوبازام میتواند باعث خوابآلودگی، کاهش سطح هوشیاری و افزایش تمایل به خوابیدن شود.
تأثیر این دارو بر خواب و آرامبخشی به فرد بستگی دارد و افراد مختلف به طور متفاوتی به آن واکنش نشان میدهند. برای برخی افراد، حتی دوزهای پایین میتواند باعث خوابآلودگی شود، در حالی که دیگران ممکن است برای تجربه این اثرات به دوزهای بالاتری نیاز داشته باشند.
اگر شما یا کسی که تحت درمان با کلوبازام است، خوابآلودگی بیش از حد یا سایر عوارض جانبی را تجربه میکند، باید با پزشک مشورت کرد تا دوز کلوبیوم تنظیم شود یا درمان تغییر کند. همچنین، هنگام مصرف این دارو باید از فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری بالا دارند (مانند رانندگی یا کار با ماشینآلات) پرهیز شود.
تهیه قرص کلوبازام با سامانه داروگ
داروی ضد صرع کلوبازام را میتوانید با ورود به سامانه داروهای کمیاب داروگ به راحتی تهیه فرمایید. این قرص کلوبیوم میتواند برای افرادی که مبتلا به صرع هستند حیاتی و مهم باشد. برای خرید قرص ضدصرع کلوبازام لازم است ابتدا در سامانه داروگ ثبت نام نمایید. سپس در صفحه تهیه داروهای نایاب در کادر مشخص شده نام داروی مد نظر خود را وارد کنید یا نسخه خود را آپلود نمایید. لیست داروخانههایی که داروی مد نظر شما را موجود دارند برای شما اسال میگردد.